AKTUELNO

Apelaciono veće Suda BiH juče je donelo odluku kojom se Naseru Oriću, ratnom komandantu Armije BiH u Srebrenici ukida oslobađajuća presuda, zbog čega će Orić ponovo biti vraćen pred lice pravde.

Admiral Boško Antić, ekspert odbrane u Haškom tribunalu na procesima za Srebrenicu, povodom vraćanja Orića pred lice pravde, rekao je da ne zna da li će taj proces biti farsa ili realizacija već zacrtanog scenarija oko Bosne i Hercegovine.

- Ništa se u Bosni ne dešava između Međunarodne zajednice i onih koji su nosioci rasturanja BiH, onih koji su dirigovali presude u Haškom tribunalu i kasnije pred sudom u Bosni i Hercegovini. Setimo se da je tužilac Haškog tribunal kada su ga pitali zašto nije optužen Alija Izetbegović, izjavio da bi to izazvalo nezadovoljstvo kod Bošnjaka - podsetio je Antić.

Po njegovom mišljenju i sada će se sve događati pod uticajem Međunarodne zajednice, odnosno onih koji diriguju Haškim tribunalom i presudama.

Foto: Printscreen

- Ništa nije slučajno. Nije slučajno oslobođen Naser Orić, nije slučajno oslobođen Haradinaj, sa objašnjenjem da nisu mogli efektivno da komanduju svojim trupama, što nije dodeljeno ni jednom Srbinu - istakao je Antić.

Kako dodaje, komandna odgovornost je izmišljen pojam namenjen samo za srpske komandante.

- Moje je mišljenje da treba biti rezervisan oko očekivanja nekog pozitivnog nalaza, jer onaj ko tuži, taj kod njih i sudi - kaže Antić.

Kada se govori o zločinima Nasera Orića, govori se i o zločina Sabahudina Muhića, o 1992. godini, a pominju se sela Zaležje, Kunjerac i druga, a na to je Antić rekao da su srpska sela u Podrinju paljena i sravnjena sa zemljom.

- Ljudi su ubijani, vađene su im oči, nalazili su ljude nabijene na vile, a sve ih je predvodio Naser Orić i za njega ne važi komandna odgovornost - naglasio je Antić.

Novinar "Večernjih novosti" Dragan Vujičić kazao je da kada se govori o srednjem Podrinju, govori se o Srebrenici, Bratuncu, Vlasenici, delu Zvornika i da su od 1992. do 1993. godine snage Nasera Orića vladale su većim delom ovih opština.

Foto: Printscreen

- U toj godini ubijeno je oko hiljadu ljudi. Od njih 30 odsto je ubijeno hladnim oružjem i to su bila ritualna ubistva, a ne obična. To su bili najstrašniji zločini zakucavanja za štalu, drvo. Kada je završen rat ispostavilo se da je u Podrinju, tačnije Srebrenici i Bratuncu stradalo preko tri hiljade ljudi, od toga 880 boraca, a ostalo su bili civili - istakao je Vujičić.

Advokat Goran Petronijević rekao je da sve presude koje se donose u Haškom tribunal i, kako kaže, tribunalčićima u Sarajevu imaju veliki politički predznak.

Foto: Printscreen

- To su pre svega političke presude. To je ono što kompromituje taj napor kažnjavanja zločina. Pored toga, naravno, selektivnost progona, gde se uglavnom progone Srbi. Meni vraćanje Nasera pred sud jako liči na uravnilovku - rekao je Petronijević.

Više o pomenutim temama pogledajte u videu koji sledi:

#Naser Orić

#Presuda

'