AKTUELNO

Lider Liberalno demokratske partije se nada da je ovo poslednja blokada na evropskom putu Srbije.

Od evropske Srbije korist bi imali i mi i naši susedi, istakao je predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović govoreći o blokadi otvaranja poglavlja 26 u Briselu.

Ovakvi potezi ostavljaju ožiljke, a zaustaviti Srbiju na putu ka EU, znači gurati je na neki drugi  put, ocenio je Jovanović i dodao da su u Srbiji kada je privremeno blokirano otvaranje jednog poglavlja slavili nacionalisti.

Lider LDP je, u emisiji "Pravac" na kanalu Pink3, rekao da se nada da je to bila poslednja takva situcija, primetivši međutim, da će se pred Srbijom tek naći teška pitanja.

-Otvorena su dva poglavlja u komplikovanim međunarodnim okolnostima, u Evropi koja se preispituje, u teškoj ekonomskoj situaciji - naveo je  Jovanović i izrazio zadovoljstvo time što Srbija uspeva da se drži Evrope, što nije tako jednostavno.

Foto: Printscreen Youtube

Privremena blokada govori o kompleksnosti usaglašavanja standarda, objasnio je on.

-To je u svakom drugom slučaju bila manje više formalnost. U našem slučaju se reflektuje i potreba hrvatskih lidera da raščiste sami sa sobom- smatra Jovanović i dodao je da je "taj magnetizam" u Hravstkoj toliko jak da iz njega ne mogu da izađu ni ljudi koji njemu ne pripadaju, poput Andreja Plenkovića.

Naša prošlost nije mračnija od prošlosti Nemačke i Francuske, naveo je Jovanović poredeći te odnose te dve zemlje sa odnosima Srbije i Hravstke

-Srbija će za mene biti bolja ukoliko bude bliže Evropi - podvukao je on, istakavši da njemu ne smeta uspeh Aleksandra Vučića, jer od toga ova zemlja ima koristi.

- Borio sam se protiv Vučića i opet ću kada to bude bilo potrebno. Sada bih više voleo da uradimo nešto zajedno - rekao je Jovanović i dadao da nema razloga da bude protiv, na primer, zakona o radu ako je dobar i koristan za ovu zemlju.

Predsednik LDP je rekao da je mogućnost da pored predsedničkih u aprilu budu održani i parlamentarnih izbora, o čemu se mediji pisali, iznenadila sve na političkoj sceni.

S. M.

#EU

#LDP

#Poglavlje

#Srbija

#Čedomir Jovanović

'