AKTUELNO

Evidentno je da se približavamo završnoj fazi pregovaračkog procesa između Beograda i Prištine, konstatuje direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović, koja, inače, veruje da će rešenje biti negde na tragu modela "dve Nemačke".

Joksimović ukazuje da su u "diplomatskoj ofanzivi" po pitanju Kosova i Metohije i međunarodna zajednica, ali i Beograd, koji, kaže, obavlja značajne konsultacije sa ključnim svetskim centrima.

Razgovori koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u poslednje vreme imao sa vodećim političarima u Evropi i svetu, primećuje Joksimović, vođeni su u smeru da se za kosovski problem nađe kompromisno rešenje, koje bi zadovoljilo sve strane, ali i koje bi skinulo politički kriterijum sa agende evropskih integracija za Srbiju.

- To bi omogućilo da se Srbija fokusira na reformske procese i da se ubrzanim koracima kreće ka evropskim integracijama, odnosno, da do 2025. dostigne spoljnopolitički strateški cilj - punu integraciju u EU - istakla je Joksimović.

Na opasku da su deo te kampanje svakako i brojni intervjui za vodeće svetske medije, koje je Vučić dao proteklih dana, te na pitanje da li to govori da je poraslo interesovanje naših partnera u Evropi i svetu, i kako vidi efekte onog što je izneto prethodnih dana, Joksimović primećuje da je srpski predsednik u tim intervjuima poslao jasnu poruku:

Ta poruka je da u Beogradu postoji politička volja da se pitanje Kosova pokrene, da ne ostane 'zamrznut konflikt', ali i da u pregovaračkom procesu ne bude zadovoljna samo druga strana".

- U ovom trenutku i dalje imamo formulaciju da je pravno obavezujući sporazum sa Prištinom nešto što je potrebno postići. Do sada je to bilo belo parče papira, a sad se čini da se ono polako popunjava određenim scenarijima, mada još nisu potpuno jasni obrisi onoga što bi ovaj dokument mogao sadržati - kaže Joksimović.

Međutim, primećuje direktorka Centra, učestale su analize tink-tenkova, saveta i instituta koje mogu biti indikatori u kom pravcu međunarodna zajednica razmišlja.

Neka od tih rešenja verovatno će, smatra Joksimović, biti inkorporirana u konačnu strategiju EU i SAD u odnosu na pitanje normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Za Srbiju je sada najznačajnije da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO), ističe Joksimović, i podseća na izjavu ministra lokalne samouprave u privremenim institucijama u Prištini Ivana Todosijevića da je zadovoljan tempom i načinom na koji se radi na statutu ZSO.

- To još uvek ne znači da će statut po kojem će se ZSO formirati biti nešto što je adekvatno Briselskom sporazumu. Na tome će se insistirati u narednom periodu, i iskreno se nadam da će biti pronađeno to kompromisno rešenje koje će pre svega Srbiji omogućiti da krupnim koracima krene napred - kaže Joksimović.

S obzirom na činjenicu da pet zemalja članica EU nije priznalo nezavisnost Kosova, Joksimović veruje da to neće biti uslov postavljen pred Beograd.

Veruje i da će se raditi u pravcu modela "dve Nemačke":

- Naravno, svaki slučaj je specifičan, tako da pretpostavlaljam da ni ovaj model ne bi u potpunosti bio preslikan. Ideja o normalizaciji bez punog priznanja je nešto što pretpostavljam da je cilj kojim će se težiti - zaključila je Joksimović.

#Aleksandar Vučić

#Aleksandra Joksimović

#Kosovo i Metohija

#Nemačka

'