AKTUELNO

U sistemu jasenovačkih logora stradalo je 19.434 dece, od kojih većinu od 61 odsto čine srpska deca. Prama oceni sagovornika TV Pink proces “čišćenja”Hrvatske od nehrvatskog stanovništva nije mogao da se sprovodi i bezobrazluk je pominjati podizanje spomenika kardinalu Alojziju Stepincu.

Stepincu je podignut još jedan spomenik u Hrvatskoj, ovoga puta u Sisku. A prema mišljenju, monsinjora Juraja Batelja, koji je inicijator proglašenja Stepinca svecem, kardinal bi spomenik trebao dobiti i u Beogradu, tik uz spomenik Diani Budisavljević, zato što joj je pomagao u spašavanju dece iz ustaških logora.

Predsednik Dokumantaciono informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac kaže da se ništa nije moglo destiti bez njegovog znanja – i sve što je loše, ali i ono dobro što se dogodilo mu se može pripisati.

- Nije se moglo desiti da se deca premeste iz logora i spasavaju bez njegovog znanja – navodi Štrbac, koji je pozivajući se na podatke iz knjge“Bili su samo deca”,Dragoja Lukića, naveo da je 19.434 dece stradalo u sistemu Jasenovačkih logora.

Kako je dodao, nisu sva dece bila srpske nacionaolnosti - 11.888 srspke dece oko 61 odsto, 28 odsto romske i oko 10 odsto Jervrejske, zatim hrvatska i muslimanska.

Za njega podizanje još jednog spomenika Stepincu nije iznenađenje, ali ga čudi to što nije postavljen tamo gde je najavljeno i to na privatno posedu.

Vojni istoričar Miloje Pršić smatra da je nepojmljivo da se govori o spasavanju i da je u toj funkciji Alojzije Stepinac.

- Bio je vikar oružanih snaga NDH, u vrhu ustaške vlasti, izvestio je čak da je pokršteno 250.000 Srba – naveo je Pršić i dodao da je porušeno 450 srpskih pravoslavnih hramova, a oštećeno 850, dok je samo na području Gospića ubijeno 71 sveštenika.

Kako je dodao, Hrvatska ima vekovne programe čišćenja od nehrvatskog stanovništva, a on ne može da se realizuje bez crkve.

- Do koje mere ide bezobrazluk da se pomene podizanje spomenika Stepincu u Beogradu! – dodao je Pršić.

#Alojzije Stepinac

#Spomenik

'