AKTUELNO

Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono informacionog centra 'Veritas', za NOVO JUTRO televizije Pink, rekao je da u okolnostima koje vladaju u Hrvatskoj kada se zna da iza koncerta Tompsona, prošlog leta, stoji Hrvatska država, teško je očekivati da jedna sudkinja izrekne osuđujuću presudu.

- Izazivanje rasne, nacionalne i verske netrpeljivosti danas je u Hrvatskoj prekršaj. I zato ovo odlučuje prekršajni, a ne redovni sud. U ovakvim okolnostima kakve sada vladaju u Hrvatskoj i kada se zna da iza koncerta Tompsona, prošlog leta, stoji Hrvatska država, Hrvatska vlada, gde je pokrovitelj bilo ministarstvo branitelja, teško je očekivati da jedna sudkinja izrekne osuđujuću presudu – rekao je Štrbac.

Kako kaže, svi koji su došli na koncert su podržavali taj poklič “Za dom spremni” uz obrazloženje da je to deo pesme i da nije politički obojeno.

- Ova oslobađajuća presuda je i rezultat nemogućnosti veća da se suoči sa prošlošću. Rečeno je da bi trebalo zakonim zabraniti upotrebu ustaških znamenja, ali je odmah napravljen izuzetak, da to ne važi kada se komemorišu događaji iz rata 90’, jer je bila jedna jedinica HOS koja u svom amblenu ima taj poklič – rekao je Štrbac.

- U Hrvatskoj ovo deluje prilično normalno. Tamo ulice nose imena ideologa ustaškog pokreta, tamo se podižu spomenici ustaškim teroristima, i u takvim okolnostima ne treba da se čudimo što je Tompson oslobođen – rekao je Dragomir Anđelković, politički analitičar.

Kako je rekao, paralele sa Srbijom se ne mogu praviti, jer kako kaže, Srbija nije imala Jasenovac, kao ni pokolj u Glinskoj crkvi.

- U Hrvatskoj je tokom Drugog svetskog rata izvršen klasičan genocid  nad Srbima, naravno u tome nisu učestvovali svi Hrvati, ali ustaški pokret je bio dosta rasprostranjen. Ustaško domobransko nasleđe u Hrvatsoj je prisutno i do danas živi – rekao je on.

- Hrvatska istorija je prepuna datuma koje možemo povezivati sa zločinima nad Srbima. Mislim da je Tompson dobra paradigma funkcionisanja hrvatske države ’90-tih godina pa i kasnije. Čovek koji je od jednog barmena ili šankera iz Dalmatinske zagore preko noći postao nacionalna zvezda, tvorac pesama koje su postale, kako oni kažu, nezvanične himne domobranskog rata, a nakon rata multimilioner. On je jedna dobra paradigma – rekao je Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost.

Kako kaže, nikada nismo čuli da se našao na listama najpopularnijih muzičara iz Hrvatske iako je decenijama u prvih tri ili pet muzičara koji su najpopularniji u Hrvatskoj.

- Užasno je da ovo nije prvi put, ovo se ponavlja iz godine u godinu i plašim se da je to jedna vrsta sistemskog usuda Hrvatske – rekao je Rajić.

- Amerikanci koji su saveznici Hrvatske, redovno učestvuju na raznim manifestacijama posvećenih Draži Mihajloviću i četničkom pokretu u Srbiji. Radi se o međunarodno priznatom antifašističkom pokretu. Kod nas nije bilo logora gde su istrebljivani Hrvati, a i logori koji su postojali bili su pod nemačkom jurisdikcijom. Ni o jednom Jevrejinu koji je ubijen u Srbiji nisu odlučivale srpske vlasti. Svaku odluku te vrste donosila je nemačka admistracija – rekao je Anđelković.

#Hrvatska

#Marko Perković Tompson

#Novo jutro

#Savo Štrbac

'