AKTUELNO

U spomen parku Jasenovac, najvećem ustaškom logoru iz Drugog svetskog rata, bez prisutsva predstavnika Srba i Jevreja, juče je održana hrvatska državna komemoracija koju je predvodio predsednik Sabora Gordan Jandroković. Uoči ove komemoracije hrvatske vlasti su ministru odbrane Aleksandru Vulinu zabranile ulazak u Hrvatsku, a ono što nisu uspeli ili želeli da zabrane jeste da pripadnici Hrvatskih oružanih snaga u Jasenovcu razviju zastavu sa pozdravom “Za dom spremni”.

Direktor Dokumentaciono informativnog centra „Veritas“ Savo Štrbac ističe da to nije presedan i da se to stalno dešava, te u upozorava da su slični incidenti mogući i u budućnosti.

On je napomenuo da je Veće za suočavanje sa prošlošću je reklo da je pozdrav „Za dom spremni“ protivustavan, ali je napravilo jedan izuzetak od tog pravila navodeći da se može upotrebljavati u kontroilisanim uslovima.

- Odmah nakon toga sam reagovao - Hravti će, a znam njihov menatalitet, iznimku pretvoriti u pravilo. Najavio sam da će se ona ploča sa ustaškim pozdravom „Za dom spremni“, koja je već bila u Jasenovcu godinu dana, ponovo vratiti – rekao je Štrbac, kome su ovakve situacije očekivane.

Kako je dodao, još dva automobila pripadnika HOS -a su krenula ka Jasenovcu, ali su zaustavljena jer se njihov šef nepristorjno ponašao prema policiji.

- Ovo nije presedan, to se stalno dešava. Redovno su pristutni kada se proslavlja Oluja. I Plenković stalno ponavlja da je Srbija agresor. To će se nastaviti – smatra Štrbac.

Istoričar Predrag Marković ističe da je Hrvatska jedina zemlja gde ne bi na robiju otišao čovek koji podigne fašističku zastavu, iako je u EU to klasifikovano kao krivično delo.

- Hrvatska je jedina zemlja koja na najvišem nivou obavlja komemoraciju za jednu takvu vojsku, kao što su ustaše, to su poslednji saveznici Hitleara. ,Nemci se predali, a ustaše još brane nacizam. To je komemoracija poraza jedna najodanije nacističke vojske – istakao je Marković.

Reditelj Ljubiša Ristić ukazuje da se zločin počinjen u Jasenovcu ponovo minimizuje i cela stvar se ponovo raspravlja.

- Taj zločin je u istoriji minimiziran, sve u ime boljih odnosa. Ttrebalo je raditi na budućnosti, ali se ispostavilo da ta budućnost uopšte nije nešto u šta treba imati poverenja, jer su prvom prilikom iskorišćene sve mogućnosti da se cela ta stvar zaoštri do krajnih granica. Danas ponovo imamo istu priču – istakao je Ristić.

Kako je ocenio, cela stvar se suviše koristi za dnevno političke poene uz mnogo glumatanja.

- Niko ne spominje stotine hiljada ljudi koji su proterani iz svojih kuća, ubijene nevine ljude i to je najstrašnije, njima se niko ozbiljno ne bavi i to se sve usput podrazumeva – dodao je Ristić.

#Jasenovac

#ustaše

'