AKTUELNO

Srbija i Francuska su istinski prijateljske zemlje, a trgovisnka razmena i ekonomska saradanja su na sve višem nivou, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa ministrom evropskih i spoljnih poslova Republike Francuske Žan-Ivom Le Drijanom.

- Želim da kažem građanima Srbije da kao građani ove zemlje smo posebno počastvovani dolaskom gospodina Drijana. Beograd je jedino mesto u koje on dolazi. Srbija i Francuska su istinske i prijateljske zemlje, naše prijateljstvo je veoma staro - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako kaže Vučić, razgovarali su o bileteralnim odnosima. Vučić je istakao da je prošle godine trgovinska razmena bila gotovo milijardu evra - 996 miliona evra, a u prva dva meseca ove godine imamo povećanje od osam odsto, ali da se nadamo da može da bude i mnogo više.Podvukao je da je Francuska jedan od najznačajnijih investitora u Srbiji, a da kompanije u francuskom vlasništvu zapošljavaju u Srbiji 11.000 ljudi.

- Za nas je od izuzetnog značaja da iznesemo svoje stavove i da nas Francuska sasluša i razume. Naši odnosi i saradnja imaju odličnu budućnost - rekao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

- Razgovarali smo oko izgradnje metroa u Beogradu. 2020.kreću građevinski radovi na metrou u Beogradu. Nadam se posle ovoga daljem unapređenju naše saradnje i skorom susretu sa predsednikom Makronom, kao i ubrzanju evropskog puta Srbije - rekao je Vučič.

- Veoma sam srećan što sam danas u Beogradu. Ovo je moja prva poseta Srbiji. Zahvaljujem predsedniku Vučiću na toplom dočeku. Razgovarao sam sa predsednikom Vučićem, ministrom Dačićem i premijerkom Brnabić i to su bili vrlo sadržajni razgovori. Što se tiče bileteralnih odnosa, uprkos tome što se na međunarodnom planu odvijaju značajne stvari ja sam insistirao da dođem u Srbiju, gde su bitni naši ekonomski i politički odnosi - rekao je šef francuske diplomatije Žan-Iv le Drijan.

Kako kaže, na ekonomskom planu velike Francuske kompanije koje će učestvovati u izgradnji infrastrukture, kao i sve što će uložiti u gradnju metroa, podstiče kako kaže poverenje koje imamo jedni u druge.

- U toku naših razgovora spomenuli smo i odličnu saradnju u borbi protiv terorizna i kriminala. Dugo smo razgovarali o Evropi i pristupu Srbije EU, učestvovaćemo na Samitu u Sofiji koji se tiče Balkana. Za nekoliko dana biće izveštaj Evropske komisije o pristupu Srbije EU i mi podržavamo sve korake koje Srbija čini da pristupi EU - rekao je Drijan.

- Sve sam, čini mi se, rekao, ukazao i pokazao ministru Le Drijanu. Kosovo će biti i nadalje ključna tema, ali ja sam i u ovom delu radnog sastanka ukazao na to šta je to što je Srbija uradila. Možete da nađete advokate kakve hoćete, da nađete ugao kakav hoćete, ne postoji taj može da kaže da to nije tačno. Može li bilo ko da kaže da nismo rešili pitanje regionalne policije na severu, pitanje pravde i pravosuđa, telekomunikacija... - nabrajao je Vučić - rekao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

To je, rekao je, bilo bolno za nas, ali niko, pa ni Albanci ne mogu da kažu da to nismo rešili i upitao je ima li nekog ko može da kaže da je pitanje ZSO rešeno.

- Ne postoji niko na svetu. Pet godina jedina stvar koju Srbi treba da dobiju nije pomerena sa mrtve tačke, ostala je mrtvo slovo na papiru - konstatovao je predsednik Srbije, a kako kaže, učestvovao je u svim razgovorima i zna napamet šta je predviđeno, i dodao:

-Ako nam kažete da sve mora da bude usklađeno sa kosovskim ustavom, šta ćemo vam mi tamo uopšte? To znači da su ljudi na Kosovu na to imali pravo i pre četiri-pet godina, pa o čemu mi uopšte pregovaramo?

Navodeći da je danas bio predivan dan, da je položen još jedan kamen temeljac, da se razgovara o metrou, primetio je: - A umesto da se radujemo uspesima, svi smo opterećeni zbog ZSO.

Zato smatra da ne treba da ostavljamo zamrznuti konflikt, već da ga rešavamo, da nam to ne bi opet za nekoliko godina kad budemo imali uspehe uništilo raspoloženje i energiju i odnelo nam sve drugo. Zahvalio je Le Drijanu što ga je saslušao i dodao da je izneo činjenice, ali da francuski ministar ne mora da se saglasi.

- Hvala mu što je želeo da nas sasluša, to poštujemo, kao i francuski stav koji nije uvek isti kao što je naš po pitanju Kosova i Metohije - rekao je Vučić.

Srbija i Francuska 2019. obeležavaju 180 godina diplomatskih odnosa.

Poseta šefa francuske diplomatije je deo priprema za dolazak francuskog predsednika Emanuela Makrona u Srbiju, kasnije tokom godine. Makron će biti prvi francuski predsednik u poseti Srbiji posle 17 godina.

Predsednik je najavio spektakularan doček za Makrona kada bude došao.

#Aleksandar Vučić

#Francuska

#Žan-Iv le Drijan

'