AKTUELNO

On kaže da se ništa ne ulepšava i da EU hvali zemlje Zapadnog Balkana tamo gde to zaslužuju

Dalji napredak Srbije u pregovorima sa EU direktno zavisi od napretka u pregovorima Beograda sa Prištinom i to je odlučujuće za otvaranje novih poglavlja, izjavio je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Makalister.

- Srbija je kroz menadžment izbegličke krize stekla mnogo novih prijatelja u Evropi. Vrlo je pažljivo registrovano kako se ta tema tretirala na različite načine u drugim zemljama u regionu - rekao je Makalister za Dojče vele odgovarajući na pitanje da li je Srbija, kako to ocenjuju mediji, trenutno najuzorniji đak EU na Zapadnom Balkanu.

Makalister kaže da se ništa ne ulepšava i da EU hvali zemlje Zapadnog Balkana tamo gde to zaslužuju, a kritikuje tamo gde ništa nisu uradile ili su čak nazadovale.

- Ali, u pravu ste. Kod Srbije nam je definitivno potreban napredak po fundamentalnim pitanjima: od jačanja pravne države, nezavisnosti pravosuđa, borbe protiv korupcije. Na tome Srbija mora da radi - precizan je Makalister.

Odgovarajući na pitanje odnosa vlasti prema medijima, Makalister kaže da je nezavisnost medija fundamentalna pretpostavka za funkcionisanje demokratije.

U zemljama Zapadnog Balkana i nije samo važno da se donose zakoni koji garantuju slobodu medija, smatra Makalister.

Upitan da li EU vrši pritisak da ne ostane sve samo na rečima, izvestilac EP za Srbiju kaže da je tačno da zakone treba sprovesti i u praksi.

- U stvari, ne radi se samo o zakonima, potrebna nam je politička klima u kojoj se šarolika medijska scena smatra bogatstvom društva - rekao je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

J. Stanković

#Aleksandar Vučić

#EU

#Srbija

'