AKTUELNO

On je ocenio da Hrvatska stalnim podnošenjem krivičnih prijava, pokretanjem novih istraga i podizanjem novih optužnica protiv pripadnika bivše JNA nastoji da opravda besmislenu tezu o srpskoj agresiji na Hrvatsku.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da je hrvatska policija podnošenjem krivične prijave protiv državljanina Srbije, jer je navodno učestvovao u streljanju zarobljenih Hrvata na Ovčari, nastavila da zastrašuje proterane Srbe i da ih obeshrabri da se bore za svoja oteta imovinska i brojna druga prava.

- Takođe, Hrvatska stalnim podnošenjem krivičnih prijava, pokretanjem novih istraga i podizanjem novih optužnica protiv pripadnika bivše JNA i pripadnika vojske i policije bivše RSK nastoji da opravda besmislenu tezu o srpskoj agresiji na Hrvatsku - ocenio je Linta u izjavi za javnost.

Linta poziva Tužilaštvo za ratne zločine da procesuira brojne svirepe zločine koje su pripadnici hrvatskih paravojsnih snaga na čelu sa Tomislavom Merčepom počinili protiv Srba pre i tokom ratnih dešavanja u Vukovaru 1991. godine.

- Ubijanja Srba u Vukovaru su trajala od 1. maja pa sve do 18. novembra 1991. godine kada su završene borbe, a Vukovar oslobođen. Cilj vukovarskog HDZ-a bio je etničko čišćenje Srba iz Vukovara po nalogu centrale HDZ-a iz Zagreba kao deo politike stvaranja hrvatske države bez ili sa što manje Srba - naveo je Linta.

Hrvatska policija podnela je juče krivičnu prijavu protiv državljanina Srbije (45) zbog sumnje da je nakon pada Vukovara u novembru 1991. učestvovao u streljanjima zarobljenih vojnika i civila na Ovčari.

#Hrvatska

#Miodrag Linta

'