AKTUELNO

Slučaj "Skripalj" već nekoliko nedelja trese svetsku političku scenu. Velika Britanija je za trovanje bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja i njegove ćerke Julije Skripalj bez ikakvih dokaza optužila Rusiju i pokrenula diplomatski rat svetskih razmera, koji je doveo do toga da zapadne države i njihovi saveznici, predvođeni Britanijom i SAD, proteraju veliki broj ruskih diplomata. Rusija je na to recipročno odgovorila.

Izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku Mišel Zubenica kaže da će prethodnim događajima, a posebno slučajem Skripalj, biti podignut intenzitet hladnog rata.

Foto: TV Pink

- Ovo je nastavak strategije spoljne politike zapadnih sila, a pre svega SAD, koje pokušavaju da sačuvaju primat na međunarodnoj globalnoj sceni. Amerika je trenutno najagresivnija, jer je u opadanju zbog velike konkurencije. Ovaj slučaj koristi da destabilizuje globalnu scenu i pojača svoju lidersku poziciju - kaže Zubenica za "Novo jutro".

Foto: TV Pink

Dekan Fakulteta za studije bezbednosti "Educons" prof. dr Miroslav Bjegović, podseća da su mnoge zemlje proterale ruske diplomate i da se postavlja pitanje koji je glavni cilj.

- Da li žele da sklone ruski interes sa prostora EU? - zapitao je Bjegović.

Govoreći o novičoku, on insistira da je reč o najsmrtonosnijem nervnom gasu, ali smo ipak svedoci da su ljudi koji su njemu bili izloženi i dalje živi.

Foto: TV Pink

- Dolazi se do zaključka da iza svega stoje američke i engleske obaveštajne službe - kaže Bjegović.

Prof. dr Radomir Milašinović sa Fakulteta za bezbednost kaže da je ova akcija relativno uspešno izvedena i sa ciljem da se "otklone neke stvari" na unutrašnjem i spoljašnjem planu.

- Proverena je solidarnost sa Britanijom preko ovog slučaja. S druge strane, svakome je jasno da je Rusija poslednja zemlja na svetu koja je imala razloge za ovu akciju. Ipak, stvorila se strašna priča i tragične posledice koje ostavljaju uticaj na međudržavne odnose - kaže Milašinović.

Foto: TV Pink

On ističe da se dosta neosmišljeno izvode akcije koje više kompromituju njihove tvorce.

- Nelogično je da bi neko iz Rusije naredkio ovakvu akciju. I kako to da se rapidno oporavlja ćerka koja je bila na udaru. Zločina bez žrtve nema i ovo nije delo ruskih obaveštajnih službi! - ističe Milašinović.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević, ističe da je cela priča inspirisana globalnim odnosima na relaciji zapad-Rusija, a tu je i nova ubedljiva pobeda Vladimira Putina.

- Ceo smisao akcije bio je u mobilizaciji zapadnog korpusa uključujući i države u kojima pretenduje. To je suština! Rezultati istrage su negativni i nema osnova da se tvrdi da Rusija stoji iza ovog slučaja - kaže Milivojević, dodajući da je reč o geostrateškoj igri i pokušaju da se Rusija suzbije.

Foto: TV Pink

Više o ovoj temi pogledajte u nastavku:

#Novo jutro

#SAD

#Skripalj

'