AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas povodom "slučaja Skripalj" da Srbija osuđuje svaki akt nasilja i upotrebe hemijskog oružja, ali da vodi samostalnu spoljnu politiku.

Upitan da li je na Srbiju vršen pritisak da protera ruske diplomate sa svoje teritorije Dačić je rekao da je bilo "razgovora i zahteva", kao i da će razgovarati sa ambasadorima, ali da neće donositi odluke po automatizmu.

- Mi vodimo računa o svojim interesima, ali ne radimo na dugme. Nećemo donositi odluke po automatizmu, niti odluke koje bi narušile naše odnose sa Rusijom, Kinom, Burundijem ili nekom drugom prijateljskom zemljom - rekao je Dačić novinarima nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Burundija Alanom Aime Njamitve.

On je naveo da ne može da zamisli situaciju u kojoj bi Srbija imala podršku ako bi odlučila da proteruje diplomate neke zemlje.

- Sada nas teraju da to radimo, a to nisu uradile ni neke zemlje članice EU pa nećemo ni mi - rekao je Dačić.

U međuvremenu, više od 140 ruskih diplomata proterano je iz 28 zemalja, nakon što je Velika Britanija okrivila Rusiju za trovanje dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.

Mnoge manje zemlje su proterale po jednog ruskog diplomatu kao znak solidarnosti sa Londonom, a tri zemlje EU su odbile da preduzmu bilo kakve diplomatske poteze protiv Rusije, to su Austrija, Grčka i Kipar.

#Ivica Dačić

#Skripalj

#Srbija

'