AKTUELNO

Predsednik Srbije obratio se naciji nakon sastanka sa šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini. Na sastanku sa visokom predstavnicom EU zaključeno je da se "ne sme ponoviti ono što se juče dogodilo" i da je u interesu Srbije da očuva mir, stabilnost i napredak na putu ka Evropskoj uniji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je razgovor bio sadržajan i otvoren, te da je on izneo srpsko viđenje svega.

- Pokazao sam dokumenta koja svedoče da Marko Đurić nije prekršio proceduru i ne mogu ni da komentarišem to što neki govore da je naša strana htela da provocira. Pokazali smo činjenice i želimo da razgovorom rešavamo probleme. Saglasni smo da je za Srbiju najvažnije da očuvamo mir i stabilnost i izašli smo iz ovoga tako da je šteta po naš narod na KiM minimalna - rekao je Vučić. On je dodao da je uveren da se građani Srbije na severu KiM osećaju sigurnije nego juče nakon današnjih odluka.

Pročitajte još: SASTANAK SA VUČIĆEM Mogerini: Ono što se juče dogodilo, ne sme se ponoviti! (FOTO)

Posle sastanka sa Mogerinijevom je, kako kaže, vodio dug razgovor sa američkim predstavnikom Vesom Mičelom.

- Nas dvojica smo zaključili da je očuvanje mira od suštinskog značaja - kaže Vučić.

Vučić sa Mičelom: Mir preduslov za nastavak razgovora

Predsednik Srbije razgovarao je telefonom sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom, a dvojica sagovornika su se saglasili da je očuvanje mira ključni preduslov za nastavak bilo kakvih razgovora o budućnosti regiona.U dugom i sadržajnom razgovoru Vučić i američki zvaničnik razmenili su stavove po pitanju brutalnog napada na direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, koji se juče dogodio na severu Kosova i Metohije, saopštila je pres služba predsednika.

On dodaje da se na sastanku sa Mogerinijevom nije govorilo o dve strane, već o jednoj i o "divljanju samo jedne strane".

Predsednik kaže da u jučerašnjem incidentu u Kosovksoj Mitrovici nije bilo preterane, već protivpravne upotrebe sile od strane Albanaca.

- Đurić je postupao po procedurama koje svi moramo da poštujemo, jer bi u suprotnom to značilo da mi svakodnevno pretučemo 5.000 Albanaca koji prelaze teritoriju centralne Srbije i idu za Beč, Italiju, Francusku... Da li je to cilj jer slušam gluposti u domaćim medijima?! - zapitao je predsednik.

Vučić kaže da je Mogerini došla u Beograd jer zna kolike posledice su jučerašnja dešavanja ostavila na srpski narod.

- Mogu da vam govorim kako je sever pokrajine okružen specijalnim jedinicama koje su napravile prsten sa jasnim ciljem kako bi to trebalo da izgleda u budućnosoti i pravo je čudo kako nije bilo ranjenih i teško stradalih - kaže predsednik.

On ističe da su Srbi postupali odgovorno i suprotstavljali se goloruki.

- Uspeli smo da sačuvamo stabilnost, mir i hladnu glavnu. Nismo im dali da zauzmu sever Kosova - rekao je predsednik, dodajući da je ovo postignuto pametnom, oštrom i odgovornom politikom.

On isitče da je stavljeno do znanja da sa Srbijom "nema igranja".

- Ako ste pokazali snagu svoje kvazi države tako što ste vukli Marka Đurića po Prištini, niste me fascinirali ni snagom, ni vašom pameću - kaže predsednik.

Foto: Printscreen

U razgovorima sa Mogerinijevom sagledani su, kako kaže, i rezultati koje je Srbija napravila u prva tri meseca.

- Imaćemo suficit u martu, iako je predviđen deficit. To nam daje prostor za napredak. Interes nam je da čuvamo stabilnost i to postižemo tako što ne dozvoljavamo ugrožavanje bezbednosti građana - kaže Vučić.

On podseća da po Ustavu on komanduje vojskom Srbije, te da je po Ustavu i KiM deo Srbije.

Pročitajte još: Đurić: Cilj je bio okupacija severa Kosova i Metohije, Rakić: Srpska lista izlazi iz kosovske vlade

- To su naša pravila. Tuđa pravila poštujemo i želimo da se poštuju naša i to da nema dugih cevi, u skladu sa Briselskim sporazumom. Ako se to desi, onda treba da vidimo kako da zaštitimo svoj narod. Nisam juče doneo odluku o mobilizaciji vojske, da sam je doneo, znali biste, i daću sve od sebe da nikada ne moram da je donesem - kaže Vučić.

On je istakao i da njegove reči nisu šala i da neće dozvoliti novu "Oluju" ili "Bljesak".

- U moje vreme neće biti "Oluje", "Bljeska", niti srpskih poraza. Daću sve od sebe, a gotovo sam apsolutno siguran da ćemo uspeti da sačuvamo mir i bezbednost za naše ljude - kaže Vučić, ponavljajući da nije vreme da se iko igra sa Srbijom.

Govoreći o odluci Srpske liste da napusti kosovsku vladu, Vučić kaže da će ostati u opoziciji, da će se boriti za svoj narod, a da će Vlada Srbije pomagati Listi.

- Srbi se, kao i uvek, neće udružiti, ali će imati snažno rukovodstvo koje će ih voditi napred - kaže predsednik.

#Aleksandar Vučić

'