AKTUELNO

Šefica diplomatije EU došla je u Beograd na hitan sastanak u vezi sa budućnošću dijaloga sa Prištinom nakon incidenta koji se juče dogodio u Kosovskoj Mitrovici.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini saglasili su se večeras da pronađu nove načine kako bi nastavili sa radom i rešavanjem problema između Beograda i Prištine mirnim putem, a Mogerini je poručila da "ono što se dogodilo juče, ne sme se ponoviti".

- EU očekuje očuvanje mira uz mudar i uzdržan pristup - rekla je Mogerini, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Foto: Tanjug

Vučić i Mogerini sastali su se kako bi, na otvoren i iskren način, razgovarali o najnovijim dešavanjima i budućnosti dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije, rečeno je u zajedničkom saopštenju.

Visoka predstavnica EU Mogerini izrazila je žaljenje zbog jučerašnjih događaja na Kosovu.

- Ono što se dogodilo juče, ne sme se ponoviti. Evropska unija očekuje očuvanje mira uz mudar i uzdržan pristup - istakla je Mogerini.

Dvoje sagovornika, navodi se, su se saglasili da pronađu nove načine kako bi nastavili sa radom i rešavanjem problema između Beograda i Prištine mirnim putem.

U suštinskom i sadržajnom razgovoru, predsednik Vučić i visoka predstavnica EU Mogerini konstatovali su da je u nacionalnom i državnom interesu Srbije da očuva stabilnost, mir i napredak na putu ka Evropskoj uniji.

Foto: Tanjug

Mogerini je u Beograd stigla danas popodne, a došla je na povratku sa konferencije u Taškentu kako bi sa Vučićem razgovarala o budućnosti dijaloga sa Prištinom.

Ona je sinoć telefonom razgovarala sa predsednicima Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem.

Juče je u Kosovskoj Mitrovici uhapšen predsednik Kancelarije za KiM Marko Đurić. On je uhapšen na okruglom stolu o unutrašnjem dijalogu o rešenju pitanja KiM, odakle je sproveden u Prištinu, gde je izveden pred sudiju, a potom pušten na slobodu.

Prištinske vlasti su tvrdile da je Đurić uhapšen zato što je na KiM ušao navodno ilegalno.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je juče ocenio, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da je prilikom hapšenja Đurića načinjeno više krivičnih dela i da će svi koji su učestvovali u tome, uključujući dve osobe srpske nacionalnosti u uniformama, odgovarati pred srpskim pravosuđem.

Pročitajte još: Đurić: Cilj je bio okupacija severa Kosova i Metohije, Rakić: Srpska lista izlazi iz kosovske vlade

#Federika Mogerini

'