AKTUELNO

Hrvatska nastoji da dođe do ključnih dokumenata koji govore o brojnim zločinima i logorima za vreme NDH.

Predsednik Dokumentaciono informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac rekao je za Novo jutro televizije Pink da je Hrvatima cilj da dođu do originalnih dokumenata koji se nalaze u arhivama u Srbiji.

- Hrvati imaju osnov po kom to traže, da njega nema mi bismo mogli da kažemo ne, a osnov je Bečki sporazum iz 2001. godine. U tom sporazumu postoji aneks koji se odnosi na arhivistiku. U njemu postoje dva principa, jedan je da se građa deli po principu provenijencije, a to znači da se vrati tamo gde je nastala, a drugi je princip funkcionalne pertinencije - objašnjava Štrbac.

Foto: Printscreen

On dodaje da drugi princip znači da dokumenti bez kojih ne može da funkcioniše vlast svake od država koja je nastala na području bivše SFRJ treba da se vrate određenoj državi.

- Ova dva principa se protive principima arhivistike koji se temelje na načelima nedeljivosti i celovitosti. Ključna je borba za originale. Na Hrvatskoj strani je to što je članica EU - ističe Štrbac.

Predsednik udruženja “Krajišnik” Mile Bosnić rekao je da Hrvati navedeni Bečki sporazum ne poštuju ni u jednoj stvari koja se tiče njih i da je ključna stvar da Srbija sačuva originalne dokumente.

Foto: Printscreen

- Hrvati žele da dokažu da dečji logor Jastrebarsko nije postojao, a na 28 kilometara od Zagreba imaju ženu koja je živi svedok da je časna sestra ubila motikom dete. Postojao je sistem logora, a sada postoji sistem da se to zabašuri - naglašava Bosnić.

Penzionisani pukovnik i vojni istoričar profesor doktor Miloje Pršić okarakterisao je pokušaj Hrvatske da dođe do navedenih dokumenata kao pokušaj da se zaprete istorija i da se o njoj ne priča.

Foto: Printscreen

- To se ne bi smelo desiti. Jedno vreme sam bio direktor Vojnog arhiva i znam kojim dokumentima raspolaže ta institucija, a to je izuzetna građa, neprocenljive vrednosti, ne samo o drugom svetskom ratu, već i stvaranju Jugoslavije, suludoj NATO agresiji i o mnogo drugih, bez kojih se ne može ispričati istorija ni Balkana, ni Jugoslavije, ni Srbije kao ni Hrvatske - kazao je Pršić.

Istoričar Milutin Živković napisao je knjigu, u kojoj je kako kaže, opisana kratkotrajna epizoda boravka ustaškog režima u današnjoj jugozapadnoj Srbiji, u kojoj je bitno reći, navodi, da se nije radilo o slučajnom izletu vlade u Zagrebu na teritoriju Polimlja.

Foto: Printscreen

- Hodalo se po utabanim stazama velikohrvatstva i geopolitičkih planova nastalih u Austrougarskoj u 19. veku. U maju 1941. godine za tamošnje Srbe se uvode rasistički zakoni, ukida se ćirilica, otpuštaju se Srbi na verskoj osnovi i vrši se svojevrsna denacionalizacija koja se ogleda u tome što se uništavaju šajkače, opanci i slično - kazao je Živković.

On kaže da je posledica toga veliki rascep između hrišćana i muslimana, koji su podržavali NDH.

#Hrvatska

#Novo jutro

#Savo Štrbac

#Srbija

'