AKTUELNO

O tome šta se može očekivati od sutrašnjeg susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kosova Hašima Tačija, da li iz Berlina stiže novi predlog za Kosovo, i drugim aktuelnim temama za NOVO JUTRO televizije Pink govorili su predsednik Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović, novinar Zoran Ostojić, književnik i reditelj Dragoslav Bokan i predsednik Gradskog odbora SPO-a Smederevo Mirko Škrbić.

- Ovo je nastavak onoga što je u suštini započeto 2013. sa Briselskim sporazumom. A drugo ime Briselskog sporazuma bi moglo biti, integracija severa Kosova u kosovski sistem, a to znači potpuno i dosledno sprovođenje rezolucije 12 44, jer se u toj rezoluciji sever Kosova ni po čemu ne izdvaja od ostatka Kosova – rekao je novinar Zoran Ostojić.

Po njegovom mišljenju kraj može da bude ove godine, ali naglašava da bi bilo kakva ideja o tome da Kosovo izgubi polovinu Srba teško mogla da prođe u međunarodnoj zajednici, jer bi time srušili celokupan koncept, a to je očuvanje srpskog faktora na Kosovu.

Foto: Printscreen

- Mislim da priče ili ideje o razmeni teritorija, a što bi značilo nestanak Srba sa Kosova, teško da mogu da prođu u ovom trenutku, a što se tiče zajednice srpskih opština i uslovljavanja za stolicu u EU, to ćemo saznati vrlo brzo – rekao je Ostojić.

Kako kaže, maštarija o Velikoj Albaniji je poslednja maštarija o nekoj velikoj državi na Balkanu i biće prekinuta ulaskom Makedonije u NATO.

– Proces pridruživanja je veoma važan i možda danas i jedini štit od stvaranja Velike Albanije, i mislim da su prioritetni ciljevi našeg rukovodstva da zaštitimo to što na Kosovu imamo. To je naš narod, naše crkve i naši manastiri – rekao je predsednik Gradskog odbora SPO-a Smederevo Mirko Škrbić.

Foto: Printscreen

Kako kaže, ono što je govorio narod pri poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu, o problemima sa kojima se susreću u svakodnevnom životu, sloboda kretanja, standard, posao, to bi, po njegovim rečima, trebalo da bude putokaz našoj vladi.

- To što ti nesrećni i tragično “raspeti” ljudi imaju jednu vrstu problema, to je jedna stvar, a pitanje Kosova i Metohije i naše suverene države i granica je potpuno druga stvar – rekao je književnik i reditelj Dragoslav Bokan.

Kako kaže, ne živimo više u unipolarnom svetu koji može da preti i da samo traži i da ništa ne daje i čije pretnje su nekada imale neki značaj, ali danas nemaju nikakav.

Foto: Printscreen

- Smatram da su Rusija, Kina, novi međunarodni odnosi, nestanak unipolarnog sveta, vreme radi za nas. To je naša korist. Zbog toga je zamrzavanje konflikta koje bi bilo privremeno i strateško, kako bi došli do još bolje situacije za nas – rekao je Bokan.

Kako kaže, potez izlaska Britanije iz EU govori dosta toga o toj zajednici. I po njegovim rečima, oni koji su na vlasti u Srbiji treba da se bave isključivo državom.

- Kada govorimo o NATO paktu, onda govorimo o njihovoj politici koja se razlikuje na zapad evrope i na one države koje je NATO pakt okupirao posle Drugog svetskog rata. NATO pakt je sada postao dominantno politička organizacija. On treba kartele i oni ovde na Balkanu postupaju drugačije nego u ostatku sveta. Šiptarska mafija kojoj je dozvoljeno da upravo preko NATO pakta dobija drogu i dalje je distribuira ka Evropi je njihov glavni interes ovde – rekao je predsednik Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović.

Foto: Printscreen

Kako kaže, postoji geopolitička logika koja traje gotovo 200 godina o tome da se germanskom i ruskom svetu ne dozvoli saradnja.

- Na Balkanu je jedina tačka danas, koja je otvorena i na kojoj može da se ostvari saradnja između Rusije i germanskog sveta i upravo zato je intezivirana priča Velike Albanije - rekao je Parović.

#Nebojša Perović

#Novo jutro

#Zoran Ostojić

'