AKTUELNO

Ona je istakla da joj je veoma važno da se nastave započeti infrastrukturni projekti, reforma obrazovanja, javne uprave i da se brže ide u reforme koje obezbeđuju vladavinu prava, efikasno i odgovorno sudstvo.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je njen fokus na ubrzanju ekonomskog rasta i povećanju zaposlenosti, posebno kod mladih, a ukazala je i da je veoma važno da se nastave infrastrukturni projekti.

- Ovu godinu smo dobro započeli: bruto društveni proizvod u januaru bio je 4,2 odsto, a planirani za ovu godinu je 3,5 odsto. Dakle start nam daje osnove za umereni optimizam, ali bez opuštanja - navela je premijerka.

Ona je istakla da joj je veoma važno da se nastave započeti infrastrukturni projekti, reforma obrazovanja, javne uprave i da se brže ide u reforme koje obezbeđuju vladavinu prava, efikasno i odgovorno sudstvo. Brnabić je ocenila da infrastrukturni projekti ne idu dovoljno brzo i da nema dovoljno kvalitetnih firmi za projektovanje. Navodi da se tehnički projekti vraćaju na doradu i po nekoliko puta.

Prema njenim rečima, proces javnih nabavki nije dovoljno efikasan i transparentan, a fale nam i kvalitetne izvođačke firme.

- Na svakom pojedinačnom koraku u ovom procesu imamo problem, a infrastrukturni projekti su ključ za brži rast - istakla je premijerka.

Kaže i da veliku pažnju pridaje oblasti zdravstva.

- Nastavljamo rekonstrukciju i modernizaciju sedam klinika io tri klinička centra, obnovu domova zdravlja i nabavku opreme za sve zdravstvene ustanove - rekla je Brnabić.

Kada je u pitanju digitalizacija Brnabić ukazuje da ona omogućava da se savremene tehnologije primene u kulturi, privredi, školstvu, poljoprivredi, nauci, medicini, i da ubrzamo naš rast.

Od digitalne farme preko digitalnih udžbenika kojima se đaci već raduju, do IT sektora, čiji rast premašuje rast tradicionalnih grana, poput poljoprivrede i drvnoprerađivačke industrije. Tu su elektronski recepti, i elektronska uprava koja povećava transparatentnost i efikasnot, a smanjuje korupciju. Srbija je po tome kako je postavila prioritete rasta danas rame uz rame sa najmoćnijim evropskim zemlja - istakla je Brnabić.

Upitana koja je najveća kritika, pohvala ili savet koji je dobila od Aleksandra Vučića, ona kaže da je najbolji savet koji je dobila od njega bio da ne rasipa energiju već da se fokusira na nekoliko ključnih stvari.

- Posavetovao me je da ne štedim ni sebe, a ni članoive Vlade, jer Srbija nema vremena za čekanje. Mislim da je velika snaga koju Srbija ima danas to da predsednici države i Vlade dele istu viziju, ciljeve i kako da do ciljeva dođu - istakla je premijerka.

Govoreći o susretima sa stranim zvaničnicima kaže da je na nju najveći utisak ostavila Angela Merkel sa kojom je razgovarala prošlog jula na samitu u Trstu.

- Imala sam odličan, dosta neposredan razgovor sa njom tokom kog mi je dala nekoliko stvarno korisnih saveta sa samog početka njene političke karijere. radujem se nekom sledećem susretu - rekla je Brnabić.

Pročitajte još: Brnabić: S predsednikom o rekonstrukciji u najkraćem roku

#Ana Brnabić

#Reforme

'