AKTUELNO

Propali kandidat tajkunske koalicije za gradonačelnika Beograda Dragan Đilas mogao bi da preotme članstvo DS i iskoristi ga kao temelj za osnivanje nove partije, smatraju politički analitičari.

Sagovornici Informera kažu da su posle katastrofalnog rezultata na nedavnim gradskim izborima, ugledni članovi DS potpuno razočarani i da se verovatno neće još dugo zadržati u ovoj stranci. Politikolog Jelena Vukoičić ocenjuje da bi Đilas svoj izborni rezultat mogao dobro da 'unovči' privlačenjem tih ljudi.

- Đilas je, kao nosilac liste koalicije sa Jankovićem i Jeremićem, dobio oko 19 odsto na prestoničkim izborima, dok su demokrate potučene do nogu. To dovoljno govori o tome u kolikoj je trenutnoj prednosti Đilas.

Bilo bi logično da svoj rezultat kapitalizuje osnivanjem nove partije i privlačenjem razočaranih članova DS, koji se sada nalazi u totalnom rasulu. Što se tiče Šutanovca, Živkovića i sličnih, jasno je da se radi o recikliranim i potrošenim političarima čiji je rok trajanja davno istekao.

Bilo bi pravo čudo da se ovi nekadašnji lideri, a sadašnji marginalci vrate u politički život - naglašava Vukoičićeva.

S njom je saglasan i analitičar Dejan Vuk Stanković, koji ne veruje u mogućnost da bivši lider DS ponovo dođe na čelo ove stranke.

- Đilas od DS ne može da napravi ništa posebno. Jedino bi uz mnogo truda tu stranku doveo u poziciju da se bori za cenzus. Zato je realnije da napravi novu stranku i pokupi sve što valja iz DS - smatra Stanković.

Pročitajte još: JANKOVIĆ SE PERE OD ĐILASA: Podržali smo ga za gradonačelnika, A NE ZA MINISTRA INFORMISANJA ILI GLODURA JAVNOG SERVISA!

#Demokratska stranka

#Dragan Đilas

#Dragan Šutanovac

'