AKTUELNO

Rekonstrukcijom Vlade bave se oni koji nemaju šta da rade, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ističući da je vrh države okupiran krupnim temama, kao što je pitanje Kosova i da je ta tema nebitna.

Upitan da li on ostaje, Dačić je odgovorio: "Gde mene nađoste da pitate. Nemam nameru da idem".

- Što se toga tiče mislim da ne razumeju suštinu problema sa kojom se suočavamo. Rekonstrukcijom se sada bave oni koji nemaju šta da rade - naglasio je Dačić.

Dačić je rekao da se državni vrh sada bavi krupnim temama i da je rekonstruikcija vlade nebitna.

- Bavimo se krupnim temama. Dok se Vučić muči šta će da bude oko Kosova ja sada čitam ko će koga da zameni u Vladi. I ako se to desi nebitno je - zaključio je on.

Dačić  je komentarišiću odluku Prištine da ne primeni dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština izjavio i to da Vučića stalno lažu u međunarodnoj zajednici. Dačić dodao da oni samo hoće priznanje, a ne kompromis.

- Upozoravam ga stalno da oni lažu Beograd sve vreme. Oni neće kompromis. Bojim se da će samo da ispostave papir na kome se kaze da Srbija treba da prizna Kosova", rekao je Dačić.

Priština i međunarodna zajednica, kako kaže, treba da se izjasne da li postoji Briselski sporazum.

- Ja sam ga potpisao, ne bih potrpisao da nije postojala odrednica Zajednica srpskih opština. Zbog toga je Srbija napravila niz ustupaka - integraciju srpskih institucija u kosovske institucije - rekao je Dačić.

Podseća da je na izjavu predsednika Aleksandra Vučića i rumunskog predsednika da bi Rumunija mogla da posreduje u dijalogu odmah stigao komentar šefa kabineta kosovskog predsednika Hašima Tačija, Bekima Čolakua koji je rekao da ne može da posreduje neko ko nije priznao Kosovo.

- To je težak bezobrazluk. Da li ti ljudi shvataju da su oni budale ukoliko smatraju da će silom naterati Vučića i Srbiju da prizna Kosovo bez kompromisa - rekao je Dačić i dodao da je naivno i pogrešno ako neko misli da će Srbija priznati nezavisnost Kosova samo zato što pokazuje konstruktivnost.

Kaže da Srbija to nikada neće prihvatiti i da ne postoji učena koja Srbiju može da natera da prizna jednostrano proglašeno Kosovo. Ponavlja da deo međunarodne zajednice i Albanci lažu Vucića i da nemaju nameru da traže kompromis, jer kada Beograd to pomene oni kažu da je ta priča završena 2008. godine.

- Oni kažu da je sve već rešeno 2008 godine, pa ako je rešeno zašto zovete Vučića na razgovor. Nije rešeno. Ima desetak zemalja koje će povući priznanje. Podržavam i podstičem predsenika da u ovoj stvari bude bezkompromisan. Ne pričam o tome da želimo silom. Pričamo o kompromisu - naglasio je Dačić.

Upitan šta može da bude kompromis sa kojim će predsednik izaći krajem aprila i da li to može biti razgraničenj, on je rekao da je već poznato da se on zalaže za tu opcuiju ali da predsedbnik može da ima i više predloga.

Srbija nikada, kako kaže, neće priznati nezavisnost Kosova da bi ušla u EU, te da će ukoliko ne bude kompromisa nastavitri borbu.

- Ako nema komptromisa nastavićemo našu borbu, ali to nije dobro za stabilnost regiona. Nema stabilnosti regiona bez kompromisa sa Srbijom. Nije ovde samo Srbija ta koja može nešto da gubi - naglasio je Dačić.

Šef srpske diplomatije kaže da niko ne veruje da Priština vodi autoniomnu politiku, te da oni "reaguju na dugme" i da su "ekspozitura zapadnih zemalja".

- Zato mislim da treba razgovarati sa najvećim predstavnicima iz američke administracije. Dolazi nam sledeće Ves Mičel u Beograd i mislim da je to prilika za ozbiljne razgovore - naglasio je on.

Upitan da li postoji opasnost da dijalog bude prekinut on je rekao da zbog toga što se ne formira ZSO Srbija hipotetički može da kaže: "Ako nemate deo koji se čini nas, zašto bi mi primenjivali samo obaveze".

- Srbija nije za prekid dijaloga. Želimo dijalog - zaključio je Dačić.

#Ivica Dačić

#Rekonstrukcija

#Vlada Srbije

'