AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas u Sofiji da je za Srbiju važno da do sredine maja, kada će u Bugarskoj biti održan Samit EU-Zapadni Balkan, ispuni 115 kriterijuma koje su dobile sve zemlje regiona.

On je, novinarima, preneo da je na Samitu lidera Zapadnog Balkana i EU u Sofiji, pored napretka zapadno-balkanske šestorke ka Uniji, bilo i nekoliko drugih bitnih tema koje su drugačije od onoga što je uobičajeno.

Kazao je da se bilo reči o tome da treba da region radi na uspostavljanju regionalne ekonomske zone, kao i govora o ispunjavanju 115 kriterijuma koji su već date zemljama i teritoriji Zapadnog Balkana.

Mnoge zemlje, kako je konstatovao, nisu ništa ili vrlo malo uradile po tom pitanju.

- Za nas je važno da to uradimo pre polovine maja kada se u Sofiji održava veliki Samit EU i Zapadni Balkan - naglasio je Vučić.

Ukazao je da je premijer Bugarske, zemlje koja aktuelno predsedava EU, Bojko Borisov postavio ambiciozne ciljeve u vezi povezanosti regiona.

- U nekoliko navrata govorio je o Beogradu i vezivanju Beograda za mnoge druge važne gradove u regionu, te da je potrebno da se obezbedi za to više evropskog novca. Govorio sam o tome da sam sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel pričao po ko zna koji put o autoputu Niš-Priština i koliki značaj bi on imao za Toplički okrug, Niš, Merošinu, nišavski okrug i druge krajeve Srbije. Mi ćemo sa njegovom izgradnjom krenuti krajem ove godine - najavio je on.

Vučić je rekao da će Srbija sama krenuti i u izgradnju autoputa Niš-Dimitrovgrad.

- Očekujemo da ljudi mogu da vide opipljive rezultate naših razgovora - kazao je on. Preneo je da je razgovarano i o političkim razlikama i razlikama po pitanju granica koje moraju da se reše, kao i na koji način to učiniti.

- Nije lako i jednostavno ali moramo da guramo napred - zaključio je Vučić.

Mržnja ne gradi metro

Vučić je povodom predstojećih izbora u Beogradu, kao i izjave političkog protivnika Dragana Đilasa da će ga "oduvati", poručio da mržnja ne gradi metro niti Beograd na vodi. - Očekujem ionako da me oduvaju i svaki put to čujem, ali kada se izbori završe bude uvek nakako drugačija priča - rekao je Vučić novinarima na marginama Samita lidera zemalja zapadnog Balkana i EU u Sofiji. Prema njegovim rečima, ta vrsta arogancije u kojoj se ne poštuje politički protivnik, govorom da biste sve lako završili, mnogo više, kako je podvukao, govori "o njima nego o nama". - Imaju priliku u nedelju da nas "oduvaju". Spremali su se godinu dana. Računali smo da smo izgubili izbore, ali smo se borili planovima i idejama, a oni negativnom kampanjom. Međutim mržnja ne gradi metro, Beograd na vodi ili bilo šta drugo . To može da izgradi posvećenost, marljivost i samo ozbiljan rad, kao ljubav prema gradu i zemlji - poručio je on. Vučić je ponovio da za tri dana politički protivnici mogu da dokažu kako će da ga "oduvaju", u čemu im želi puno sreće, te najavio da će, ako to učine, da im čestita.

#Aleksandar Vučić

#Sofija

'