AKTUELNO

Skupština Srbije raspravlja o budžetu za 2017. godinu.

Raspravi u republičkom parlamentu prisustvovuje većina članova vlade, a njima se priključio i premijer Aleksandar Vučić.

-Ovo je najbolje skrojen budžet koji smo imali. Imamo najmanji deficit do sada - rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić obraćajući se narodnim poslanicima.

On je dodao da je veoma ponosan na tu činjenicu.

-Na današnji dan imamo suficit od 31 milijardu - precizirao je Vučić, naglašavajući da je reč o vladinom budžetu. On se osvrnuo na to da neki budžete iz 2005. i 2006. godine predstavljaju kao najbolje i po pitanju deficita naveo da su tada u budžetima predstavljena i sredstva koja su dobijana iz privatizacija i da su budžeti bili krojeni na osnovu toga pa su svi rashodi sastavljani po tim prihodima koji nisu bili realni, navodeći kao primer da je samo Mobtel prodat za oko milijardu i 500 miliona evra i računao se kao redovni prihod.

Vučić je, u obraćanju narodnim poslanicima u Skupštini Srbije, rekao da želi da se otvori dodatna diskusija o Vojvodini u Parlamentu, istakavši da država zapravo daje pokrajini da "ojača ono što Republika već plaća".

-Nema nikakvih suštinskih obaveza na nivou pokrajine, jer mi plaćamo i penzije, i plate i puteve i sve. Mi dajemo pare da bi pokrajina isplatila pokrajinskim instutucijama - rekao je Vučić.

On je kao primer naveo i to da će 465 miliona dinara biti uloženo u granični prelaz Batrovci, 300 miliona za Kelebiju, 386 miliona za izgradnju novog zatvora u Pančevu, 171 milion u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti...

Tajknu više ne vode Srbiju, niti utiču na vladinu politiku, ali utiču na pojedine "predsedničke kandidate u najavi", primetio je premijer Aleksandar Vučić u raspravi o budžetu za narednu godinu.

-Bez obzira na pokušaje mnogih tajkuna da danas utiču na politiku, utiču i na pojedine predsedničke kandidate u najavi ili pobednike izbora i finansiraju mnogo šta i mnogo toga se dešava, nije problem, ali ti ljudi više ne vode Srbiju - istakao je Vučić.

Novi budžet predstavlja nastavak fiskalne konsolidacije i ekonomskih reformi Srbije, rekao je ministar finansija Dušan Vujović, obrazlažući pred poslanicima Predlog budžeta za 2017. godinu.

Ozbiljno je poboljšan kreditni rejting Srbije, koja se nalazi samo na jednu ili jednu i po stepenicu do investicionog rejtniga koji omogućava našoj zemlji da bez važećeg aranžmana sa MMF-om da sama pristupa izvorima sredstava na svetko tržištu koji su mnogo jeftiniji u smislu kamatne stope i mnogo izdašniji i bolji po pitanju rokova, rekao je Vujović.

S.M./S.A.

#Aleksandar Vučić

#Budžet

#Skupština Srbije

'