AKTUELNO

U okviru zapadnobalkanske turneje u Beogradu će danas boraviti predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker dok će u Briselu istovremeno biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine.

- Rusija polako otvara tu priču, oni nisu želeli ni pre 20 godina da se Srbija okrene potpuno zapadnom bloku i sada će sve više to da akcentiraju. Zapad se malo zaneo. Geostateške pozicije u svetu su se bitno promenile. A sa druge strane Rusija i Kina će polako krenuti da jače pritiskaju Srbiju po tom pitanju – rekao je za Novo jutro Zvonimir Trajković, politički analitičar.

Kako kaže, oni zamišljaju da sve mogu da reše sankcijama, ali to nema više efekta. Ima određeni efekat ali nije to više presudno. I dodaje da su geostrateške pozicije, uopšte ta svetska dobit mnogo krupniji kolač od sankcija.

- Sve dok je interes Srbije takav da ne ugrožava suštinske interese našeg razvoja stav o ne uvođenju sankcija Rusiji. Mi smo svedoci da se svet menja i dolazi do određenih promena. Ali se menja i pristup Srbiji, jača uticaj Kine, ali 80 posto trgovine Srbije se odvija sa Evropskom unijom i zemljama koje čine EU – rekao je prof. dr Dejan Miletić, predsednik Centra za pročavanje globalizacije.

Foto: Printscreen

Kako kaže, svako će štititi svoje interese do maksimuma.

- Neće biti ulaska u EU , mi nismo za taj klub, oni nas hoće u nekom njihovom modelu ali mi u taj model ne možemo da uđemo. Oni su nas unazadili i vratili u kameno doba. Bombardovanjem, sankcijama, i sada nam kao pomažu, oni su nam prijatelji – rekao je Trajković.

Kako kaže, njima je interes rudarstvo sa Kosova, tamo ima 174 milijarde tona lignita, tri dolara se zarađuje kada se tona pretvori u struju. - Mi nemamo drugi bolji resurs nego na Kosovu. Nemačka bez Balkana, bez tog “mekog stomaka“ neće moći da postoji i oni pokušavaju da Evropu stave pod svoju kontrolu. Nama to ne odgovara i nikada nećemo ući u takvu Evropu - rekao je Trajković.

Foto: Printscreen

Kako objašnjava Miletić, ne mogu Srbiju da uteraju u neku zajednicu koja nije odgovarajuća i za samu Srbiju. Po njegovim rečima, Iako je realna budućnost Srbije u EU, perspektiva Srbije neće postojati u EU ukoliko nisu zaštićeni interesi obe strane.

- Vučić ima jednu divnu poziciju i priznajem to da je onakav prijem Lavrova napravio revoluciju na zapadu, jer bi i oni želeli da budu primnjeni. EU mora da shvati da ako nas šamara svaki dan nećemo ući u taj klub – rekao je Trajković.

#Dejan Miletić

#Zvonimir Trajković

'