AKTUELNO

Premijer Srbije i evropski komesar Johanes Han prisustvovali su potpisivanu Finansijskog ugovora za podršku temeljnoj transformaciji srpske javne uprave.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je istakao da je reč o jednom veoma važnom sporazumu, koji će doprineti unapređenju rada javne uprave. - Da bi dobili ovaj novac morate imati stabilan makroekonomski okvir, kao što Srbija ima - istakao je premijer.

- Potpisali smo ugovor kojim dobijamo 80 miliona evra na poklon od EU za podršku reformi javne uprave. Taj novac ćete direktno da vidite u bolnicama i na putevima- rekao je Vučić.

To je veliki novac za našu zemlju, između 9,5 do 10 milijardi dinara i vlada će ga iskoristiti na najbolji mogući način, poručio je Vučić i dodao da će vrlo brzo građani videti korist od ovih sredstva.

- Novac će biti isplaćen u šest tranši. Građani moraju javnu upravo da osete kao svoj servis. Najveći deo upravnih poslova ćemo moći da obavljamo od kuće. O tome se manje govori ali taj deo znači direktno podizanje životnog standarda- istakao je Vučić.

Srbija se, naglasio je, nalazi na dobrom putu i uprkos problemima u EU, Srbija neće svoj put menjati.

- Srbija je lojalni i pouzdan partner Evropskoj uniji i ona može da računa na Srbiju uvek- naveo je Vučić i zahvalio se EU na izdvojenim sredstvima.

Ugovor za podršku Evropske unije temeljnoj transformaciji srpske javne uprave, vredan je 80 miliona evra - 70 miliona će ići direktno u budžet Srbije u nekoliko tranši u periodu od tri godine, dok se 10 miliona evra odvaja za podršku realizaciji Ugovora o sektorskoj reformi.

Foto: Tanjug

Ugovor se odnosi na javnu upravu i upravljanje javnim finansijama.  Sredstva će biti iskorišćena za unapređenje politike upravljanja ljudskim resursima, restrukturiranje javne uprave i bolju pripremu nacionalnog budžeta.

Dokument su potpisati ministarka zadužena za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović i direktorka za Zapadni Balkan u Evropskoj komsiji Henoveva Ruis Kalavera.

Evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han je naveo da je podrška Evropske unije u unapređenju javne uprave, veoma važna, ali praktično nevidljiva. Efekti se neće videti odmah, ali će imati dugoročne efekte, istakao je on.

- Ovo je veoma važan doprinos modernizaciji Srbije i njenoj evropskoj budućnosti - istakao je Han poručivši da Srbija može da računa na Evropu.

-U istom smo čamcu i treba da radimo zajedno. Dve trećine trgovinskih odnosa Srbije su odnosi sa EU, i mislim da EU nema alternativu. Mi ćemo učiniti sve da bi pomogli dalji ekonomski razvoj Srbije-istakao je Han.

S. M.

#Aleksandar Vučić

#EU

#Evri

#Johanes Han

'