AKTUELNO

O tome šta je sve do sada utvrđeno u istrazi o atentatu na Olivera Ivanovića i kakvi su danas odnosi na Kosovu i Metohiji, pričali su za NOVO JUTRO Televizije PINK profesor doktor Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta bezbednosti u Novom Sadu, Dušan Janjićiz Foruma za etničke odnose i Milovan Drecun predsednik skupštinskog odbora za KiM.

Juče je obeležemo 40 dana od ubistva lidera Građanske inicijatire “Srbija, demokratija, pravda”, Olivera Ivanovića .

- Kada je u pitanju istraga ubistva Olivera Ivanovića, situacija je do sada prilično jasna. Priština nije otkrila ubicu ili ubice, nije otkrila nalogodavca, ali znaju da nisu Albanci. Kako je sad to moguće nije mi jasno. Istraga kao da ne napreduje ili ne žele da nam saopšte ukoliko i ima nekog napretka - rekao je Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KiM.

Kako kaže, naši istražni organi se suočavaju sa nekim problemima, kada su traženi satelitski snimci od tog dana, nisu dobijeni. - Vidimo da ni forenzika ni neke druge stvari nisu išle kako treba. Ali se zato sa druge strane napravila kampanja koja je u političkom smislu trebala da zloupotrebi ovo ubisto okrene stvari u drugom pravcu, da se pažnja okrene ka Beogradu i da se počne sa jednom dosta jakom tezom o tome da na severu hara organizovani kriminal i da nema ničega osim kriminala, da iza toga stoji Beograda i da Priština treba da se suoči sa tim kriminalcima na severu. Tako da mogu da se složim da od Prištine verovatno nećemo saznati ko je odgovoran za ovaj zločin - rekao je Drecun.

Foto: Printscreen

Profesor doktor Miroslav Bjegović, kaže da je mišljenja da iza svega ovoga stoji srpska strana, da bi  Albanci to već dokazali i pokazali, kao i da upravo zbog toga misli da nećemo doći do onoga ko je počinio ovaj teroristički akt. - Ono što možemo da utvrdimo jeste da su to počinili profesionalni. Pogođen je sa 67 metaka koji su grupisani, i po tome vidimo da je specijalac iz vojnih i specijalnih snaga. Nije počinila kriminalna grupa, a pored ostalog tada ne bi ni bilo bitno da li su srpske ili albbanske nacionalnosti - rekao je Bjegović.

Kako kaže, ono što možemo da zaključimo o tome ko je to mogao da počini,  sve navodi na onaj deo njihove “Tajne službe ŠIK”, na čijem čelu je i dan danas predsednik skupštine Kosova Kadri Veselji, s’obzirom da se ta služba sastoji od devet odeljenja, a jedno je odeljenje za likvidacije i tu se upravo nalaze ljudi koji su obučeni za ovakva dela.

Foto: Printscreen

- Prvo moram da konstatujem da je ubijen čovek koji je važio za čoveka dijaloga. Bilo ga je vrlo teško bilo institucionalizovati. Njegovo ubistvo je izazvalo ozbiljnu destabilizaciju Srba na Kosovu. Sigurno je da i dalje postoji neka nesigurnost dole. Od momenta ubistva dve su stvari "pukle" u javnosti. Jedna je o kriminalizaciji severa, a druga o podelama i seobama - rekao je Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

Kako kaže, što se tiče toga ko stoji iza ovog ubista,  prva teorija je bila da je Beograd direktno to napravio. Potom se, dodaje, razvila teorija da je to Kadri Veselji, potom da je Ramuš Haradinaj, a onda se pojavila kontra teorija da su Rusi preko žandarmerije, imamo 45 kontraindikacija.

Foto: Printscreen

- Na prvi pogled je odmah postojala opasnost da se nešto desi na severu Kosova a i šire, ali je to sve snažnom diplomatijom kao i posetom predsednika Vučića srpskom narodu na Kosovu to zaustavljeno. Ono što je najvažnije jeste da vidimo šta će biti u nastavku procesa u Briselu. Ne možemo da pričamo o napretku i procesu normalizacije odnosa ukoliko se ne formira zajednica srpskih opština - rekao je Drecun, i dodao:

- Pred nama jeste jedan presudan period koji će odlučiti o daljoj sudbini Kosova i celog tog procesa oko njega. Mislim da bi za konačno raskrinkavanje morali da se otkriju i izvršioci i nalogodavci.

#Dušan Janjić

#Kosovo

#Milovan Drecun

#Oliver Ivanović

#Ubistvo

'