AKTUELNO

Pitanje takozvanog genocida u Srebrenici se poteže 29. godina kasnije i bez konsultacija je stavljena na dnevni red skupštine Ujedinjenih nacija, iako je to tema isključivo za Savet bezbednosti.

Branko Branković, bivši ambasador u Ujedinjenim nacijama, smatra da se rezolucija o takozvanom genocidu u Srebrenici predlaže baš u ovom trenutku, kako bi velike sile sklonile fokus sa sebe.

Mene zanima zašto se to predlaže baš u ovom trenutku. Zemlje koje to podržavaju su izgubile sve kada je Ukrajina u pitanju, izgubile su svoju postojeću poziciju u svetskom poredku i NATO je ugrožen. Sada pokušavaju da skrenu pažnju sa sebe i svojih dela, ne bi li pokušali da dobiju nešto u inicijativi ili nečemu. Ovo što Izrael radi je čist genocid prema Palestincima, a to ima veze i sa ovom rezolucijom, jer će veliki broj muslimanskih zemalja da glasa za nju i zato su krenuli u takvu akciju, da naprave balans. Veliki je uticaj SAD-a koje lobiraju na druge zemlje - rekao je Branković.

Branković je istakao da je predsednik Generalne skupštine strogo prekršio proceduru.

Predsednik je jutros rekao da, kada je razgovarao sa predsednikom Generalne skupštine, postoji predlog da se to povuče, na šta je predsednik Generalne skupštine odgovorio da sponzori to neće dozvoliti. Predsednik Generalne skupštine je strogo prekršio proceduru, jer kada se tako nešto zatraži, onda je obaveza da se to stavi na glasanje, što on nije uradio. Mi bi na tom glasanju već videli kakav je odnos prema svemu - rekao je Branković.

Foto: TV Pink Printscreen

Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti", smatra da je ovaj nacrt sramne rezolucija pokušaj da se satanizuje srpski narod.

Ako nekoga možemo povezati sa genocidom, onda je to Nemačka, a kako smo čuli od predsednika Vučića upravo oni najviše insistiraju na toj rezoluciji. Ovo je jedan pokušaj da se satanizuje srpski narod i vršenje revizije istorije - rekao je Vučelić i dodao:
Oni nas doživljavaju kao male Ruse, a sa druge strane pokušavaju da kompenzuju satiranje muslimana po svetu. Ovo što mi radimo je jedna aktivna samoodbrana i verujem da je moguć jedan pogodan ishod ove situacije - rekao je Vučelić.

Foto: TV Pink Printscreen

Predrag Marković, istoričar, osvrnuo se na to kakva posledca bi donošenje ove rezolucije mogla da bude po odnose zemalja na Balkanu.

Zapanjujuće je što ni jevrejski genocid nije doživeo svoju rezoluciju zbog otpora Turske i SAD-a. Rezolucija o Holokaustu je doneta tek 2005. godine. Ovo je presedan. Među tim sponzorima rezolucije ima ozbiljnih zemalja, a ako se jedan masakar proglasi kao genocid, gde je tu kraj? Onda je svaki veliki rat genocid, a ako gledamo po definiciji i nameri onda je "Oluja" jedini zločin koji ispunjava te kriterijume - rekao je Marković i dodao:
Ovo je događaj koji će naša "braća" sigurno iskoristiti protiv nas, a najviše protiv Republike Srpske i to je veliki problem. A na nivou sveta, to će se brzo zaboraviti - rekao je Marković.