AKTUELNO

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da je teško voditi dijalog u pravcu normalizacije, zbog čestih stagnacija i zaustavljanja procesa izazvanih pojedinčanim odlukama, poput odluke Prištine da ukine dinar kao sredstvo plaćanja.

''Trenutno je najveće pitanje kako ublažiti uticaj odluke kosovske Centralne banke o gotovinskim transakcijama. To je realnost koja je proizvod veoma niskog nivoa poverenja između dva društva, između Kosova i Srbije uopšte", istakao je Lajčak za jedan sarajevski mediji.

On je istakao da i srpsko i albansko društvo na KiM ''moraju da shvate'' da bez normalizacije odnosa nema napretka ka Evropskoj uniji.

Izaslanik EU je naveo da će do kraja svog mandata, koji ističe 31. avgusta, u potpunosti biti posvećen normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, i negirao da će svoj mandat završiti ranije.

Dodao je da će visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj narednih dana poslati pismo ambasadorima koji predstavljaju zemlje članice u političkom i sigurnosnom komitetu, tražeći od njih da predlože nominacije za naslednika za funkciju specijalnog izaslanika za dijalog.

Komentarišući eventualni dolazak bivšeg predsednika Slovenije Boruta Pahora na njegovu funkciju, Lajčak kaže da ne može da utiče na odluku ko će biti njegov naslednik, ističući da je Pahor zainteresovan za region, i da je to, naravno, važan faktor.