AKTUELNO

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić je povodom zabrane Regulatornog tela za elektronske medije najnovijeg izbornog spota liste "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd" rekao za Novo jutro Televizije Pink da to za njega nije bilo očekivano.

- REM je jedno od nezavisnih regulatornih tela koje bira skupština. U tom smislu ono ima punu autonomiju svog delovanja o odluka koju ono donese ima oblik zakona koji treba poštovati. U tom smislu, svi treba da se ponašaju u skladu sa tim odlukama. Svi koji nastupaju u kampanji i svi emiteri – objasnio je Krstić.

Kako dodaje, njemu kao nekom ko se bavi marketingom u tome ima par nejasnoća oko kriterijuma, jer on misli da je Srbija usvojila kriterijum u političkim kampanjama koji važi za reklamiranje u komercijalnom smislu i da je posle 2012. uveden restriktivniji oblik pristupa tom problemu.

- Ako se setite izbora 2012. kampanja je bila veoma oštra. Bilo je mnogo negativne kampanje od strane stranke u kojoj sam ja tad radio i to nije bilo zabranjivano. Ovde imamo jedan spot koji je satiričan, duhovit i komičan, nije neka uvreda ličnosti, ali pominju se neki opoziioni političari. Bilo bi mi jasno da se oni žale, ali da se emiter žali mi je malo nesvakidašnje – ističe Krstić.

Po njegovim rečima ukoliko je to u skladu sa propisima i zakonima, u redu, treba ih poštovati.

Foto: Printscreen

- Ne znam zašto se emiter žali, ja sam član upravnog odbora RTS-a ali on se ne bavi programom, verovatno ću biti informisan na nekom sledećem sastanku. Ovde lista koja je oštećena, kojoj je spot zabranjen ima dve mogućnosti, jedna je da taj spot skine, arhivira, a druga da izvrši neke korekcije koje bi otklonile ono na šta se žali RTS – naglasio je Krstić.

On ističe da treba videti šta je tačno problem sa spotom i da može samo da pretpostavi.

- U političkom smislu je zanimljivo da se nekako ta teza, koja se gradi već nekoliko godina, o tome kako je Vučićev režim autoritaran, diktatorski i ne znam šta sve, pa mu se desi da mu i u prošloj kampanji bude zabranjen jedan spot, i tako se ruši predstava onih koji se prave da su žrtve nekakve diktature – kaže Krstić.

Kako navodi, ovde imamo vrstu restrikcije u kojoj su dve stranke u kampanji, a jedna drugu ne smeju da kritikuju ili pominju.

- Onda ne znam šta nam preostaje, da se kao konkurenti hvalimo, mada i onda ne znam da li smemo da se pominjemo. Ta vrsta restrikcije uskraćuje javnost da sazna ono što je radila druga strana u kritičkom smislu, odnosno ta vrsta kritike odlazi na društvene mreže – objašnjava Krstić.

On se prisetio da je Janković sada sa Đilasom u koaliciji, a da ga je do pre neki dan optuživao da je Vučićev Trojanski konj.

- Ne znam ko je više tu sve čiji konj. Čitava ergela se tu pojavila. U svakom slučaju to je jedno zamešateljstvo koje će smanjiti broj glasova za sve njih i smanjiće izlasnost građana. Kada bi neko od ljudi koji pokušavaju da oblate doktora Radojičića, samo zato što je na listi Vučićevoj proveo deset minuta na odeljenju na kom radi, kada bi proveo pet minuta u operacionoj sali, kada bi video kakvu on patologiju operativno leči, sa kakvom patologijom se susreće, kako teške slučajeve dobija da radi mislim da bi ih bilo sramota da ga pomenu u negativnom kontekstu, a pogotovu u kontekstu u kom se izvuče neka bizarna sitnica – rekao je Krstić.

#Izbori

#Nebojša Krstić

#spot

'