AKTUELNO

Na današnji dan pre deset godina jednostrano je samoproglašena takozvana država Kosovo.

- Na današnji dan pre deset godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Pogaženi su svi akti međunarodnog javnog prava. Pri svemu tome ne zaboravite da je Kosovo proklamovalo svoju nezavisnost i danas velike sile koje su u tome učestvovale imaju problem, a to je da su Albanci sa Kosova več imali svoju matičnu državu - rekao je Vučić.

Kako kaže, ako imate matičnu državu taj narod u drugoj državi mogu biti samo nacionalna manjina i zajednica. Problem je što je naciji koja ima već svoju matičnu državu da opredeljenje bez sopstvene volje svog stanovništva. Oni su brutalno jezivom silom pogazili sve pravne principe.

- Na današnji dan važno je saopštiti činjenice i jasno je i onima koji su je priznali da sa Srbijom moraju da razgovaraju. Srbija sa druge strane u političkoj areni teško izdržava borb u sa velikim silama. Mi se ne borimo protiv Prištine. Mi se ne borimo ni protiv koga, ali protiv nas se bore neke zemlje zajedno sa Prištinom - rekao je Vučuić.

Kako dodaje, sad se postavlja pitanje šta mi treba da radimo, da li da se trudimo ili da pokušavamo da dobijemo bitku koju ne možemo da dobijemo. - Ali zadovoljan sam radom vlade po tom pitanju i radom ministarstava. Mi gledamo šta možemo da uradimo za budućnost našeg naroda. Pričao sa i sa studentima i oni su svesni da moramo da razgovaramo sa njima, nas teško da će biti više na KIM, na Kosovu morate da živite. Dakle , moramo da pokušamo da pronađemo kompromisno rešenje sa Albancima - rekao je Vučić.

Foto: Printscreen

Pritisaka je bilo i biće, kaže predsednik, i dodaje:- Kompromis je nešto što je od najvećeg interesa za naš narod na Kosovu i Metohiji i moramo da gledamo u budućnost i da gledamo šta možemo da uradimo.

Kako kaže, svakoga dana imamo po 99 stanovnika manje. Svakoga dana 99 stanovnika manje ima Srbija.

- Iskoristio sam ovaj dan da bih govorio o našoj budućnosti o našoj potrebi da nađemo kompromis i da razmislimo o budućnosti našeg naroda. Danas vam kažem, za dve godine moraćemo da uvozimo radnike, 30.000 radnih viza je izdato u Prištini prošle godine samo za Nemačku, rekao je Vučić i dodao:

- Nećemo moći ljude da sačuvamo ako ne budemo ponudili mnogo bolji životni standard i ozbiljniju obnovu naše nacije nego što smo se u prethodnom periodu tome posvetili. I ovo je najveći problem Srbije danas - rekao je Vučić.

Vučić je dodao, povodom odluke REM-a da zabrani spot liste “Zato što volimo Beograd - Aleksandar Vučić”, da njegova stranka poštuje odluku državnih organa, i kada im se ona dopada i kada to nije slučaj.

- Smatram da je spot šaljiv, da nije uvredljiv i da pogađa u suštinu - kazao je Vučić.

Rekao je da je državni organ zabranio spot i da to njegova stranka poštuje.

- Za uvrede su zaduženi neki drugi, i za korišćenje mrtvih glumaca. Mi poštujemo odluke državnih organa i kada nam se dopadaju i kada nam se ne dopadaju - naglasio je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da će 26. februara biti održani tehnički razgovori Beograda i Prištine, a da očekuje da će politički dijalog biti nastavljen krajem ovog ili tokom idućeg meseca.

Foto: Printscreen

- Tehnički dijalog, na kojem će Beograd predstavljati Marko Djurić, biće nastavljen 26. februara. Mislim da će se na stolu naći sve teme, od Zajednice srpskih opština do diploma- rekao je on novinarima.

Kazao je da će krajem meseca ili idućeg biti nastavljen dijalog na kojem će učestvovati on i Hašim Tači.

- Što se Srbije tiče mi smo uvek spremni. Ja na ovim izborima ionako samo jednom nedeljno odem na jedan skup, a svih šest dana radim isključivo državni posao. To je moj posao i spreman sam da se odazovem evropskim posredinicima u svakom trenutku - podvukao je on.

Ukazao je da dijalog Beograda i Prištine nije nastavljen 16. januara, kako je prvobitno bilo planirano, zbog ubistva Olivera Ivanovića.

S tim u vezi je rekao da čeka da vidi rezultate istrage, da će biti strpljiv i da će onda izaći sa tim šta misli o svim pričama kojih se naslušao i gledao, od svega što se zbivalo u Beogradu I Prištini, do svih čudnih stvari, kao što je, na primer, zašto nemamo satelitske snimke.

- Morao sam da zovem Oliverovu ženu da pitam je l' bila magla tog dana, a ona je rekla da nije - preneo je Vučić.

Poželeo je svu sreću organima u Prištini u pronalaženju ubica, dodajući da istraga i zaključci treba da budu oslonjeni na pravim dokazima, a ne na tome da je neko slikao mobilnim telefonom čaure, kako bi se navodili ljudi na to ko je ubica, a onda ih pustili.

Vučić: Novinarima omogućiti nesmetan rad

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas sve političare u Srbiji i sve državne organe da novinarima, uključujući i one koji imaju drugačije stavove, omoguće da nesmetano rade.- Pozivam sve političare u Srbiji, iz vlasti i iz opozicije, da novinarima omoguće da nesmetano rade, da se svi zajedno borimo za njihova prava - rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje kako vidi izjavu sina nedavno ubijene novinarke sa Malte, Dafne Karuane Galicije, takođe novinara, koji je na jednom skupu u Granjsku, u Poljskoj, rekao da će se sledeće ubistvo novinara dogoditi u Srbiji.- Pozivam sve državne organe da imaju najbolji odnos prema svim novinarima koji imaju drugačije stavove, koji su neretko i politički aktivisti. I to je dozvoljeno, svako ima pravo na svoj stav i svoje mišljenje u ovoj zemlji. To je ono što je naš posao da uradimo - zaključio je Vučić.

- Onda shvatite da je to služilo za zamajavanje javnosti - naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je danas da se Srbija ponovo pita, te da niko ne treba da misli da će bilo šta postići po pitanju Kosova i Metohije tako što će Srbiji "izvući uši".

- Da bi neko mogao da uđe u UN, on mora da postigne sporazum sa Srbijom. Da bi taj sporazum bio postignut, mi moramo da dođemo do kompromisnog rešenja...Ja ne vidim kako bi to Pri?tina mogla da uđe u UN bez sveobuhvatnog i ozbiljnog i teškog kompromisa, koji oni moraju da naprave sa Beogradom, da bi Beograd to omogućio. To da će nas naterati i izvući nam uši Amerikanci i Englezi, pa ćemo morati sve da uradimo - taj film nećete gledati - rekao je predsednik na pres konferenciji.

Dodao je da je to sa izvlačenjem ušiju moglo nekome drugom: - Današnjoj Srbiji niko neće da izvlači uši - istakao je.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da se Srbija ponovo pita i da smo to želeli da postignemo. - Ne kažem da se pitamo mnogo, da smo odučujući faktor, ne preterujemo, ali, nekakav smo faktor. Do pre koju godinu nismo bili nikakav - primetio je Vučić i dodao da su nas nekada gazili kako su hteli i koliko su hteli.

Foto: Tanjug

Ukazao je da je potreban kompromis, težak i sveobuhvatan kompromis sa obe strane. . . Kako je rekao, bitno je da se problem rešava i reši. Svi hoće da se rešava, kaže, ali tako "da ga Vučić reši, kako bi posle rekli da bi oni uradili bolje".

Dodao je i da je spreman da prihvati krivicu na sebe, spreman da se problem reši. ali se neće resiti, poručio je, na taj način da Srbija ne dobije ništa. Naveo je i da će se večeras sresti sa američkim senatorom Ron Džonsonom u i da će sve štio je rekao i ovde preneti i njemu.

Srbija hoće mir, hoće stabilnost, hoće kompromis, ali dogovor neće ići na način "kako ja kažem", već "malo mi, a malo vi" i na način da gledamo šta će biti za pet, 10, 30 godina, da vidimo kako ćemo živeti za 100 godina, zaključio je Vučić.

#Aleksandar Vučić

#Kim

#Kosovska Mitrovica

#Studenti

'