AKTUELNO

Tzv. Kosovo je kandidaturu za članstvo podnelo pre dve godine, a prihvaćena je na sednici aprila prošle godine.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope, u poslepodnevnom delu sednice, usvojila je preporuku za prijem tzv. Kosova u tu međunarodnu organizaciju.

Rasprava o tački dnevnog reda pod nazivom "Zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope" na plenarnoj sednici počela je nešto pre 17.30.

Izveštaj predstavlja izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za prijem Kosova - Dora Bakojani koja je pozvala je PS SE da prihvati njen izveštaj o prijemu Prištine.

Bakojani je rekla da uprkos zabrinjavajućem pogoršanju situacije sa ljudskim pravima na Kosovu, pogotovo kad je reč o pravima manjina, izražava uverenje da su vlasti u Prištini spremne da nastave sa suštinskim reformama kako bi se efikasno zaštitili svi građani Kosova.

Bakojani je naglasila da se u njenom izveštaju ne zauzima nikakav stav o statusu tzv. Kosova, i dodala da je to traženo od nje ona ne bi preuzela funkciju izvestioca i svoje mišljenje uskladila bi sa zvaničnim stavom Grčke.

Ona je istakla da postoje tri ključna problema koja se moraju rešiti - implementacija odluke ustavnog suda tzv. Kosova o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani, problem nelegalne eksproprijacije imovine Srba sa KiM, kao i uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Bakojani je ocenila da sprovođenje odluke tzv. ustavnog suda Kosova, koje je čekalo sprovođenje od 2016. godine, a kojom je vraćena imovina manastiru Visoki Dečani predstavlja veliku pobedu vladavine prava.

Ona je za govornicom PS SE rekla da PS SE obavezuje tzv. Kosovo da obezbedi da se eksproprijacija sprovodi uz najstrože poštovanje zakona.

"Zbog toga smo obavezali Kosovo da obezbedi da se ekspropijacija sprovodi uz najstrože poštovanje zakona", rekla je ona.

Bakojani je navela da je osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO) ZSO najvažnije otvoreno pitanje o pravima manjinana Kosovu, ali da se ono nije moglo rešiti, jer je od 2013. godine osnivanje ZSO kamen temeljac dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Ona je rekla da je ZSO trenutno nedostižna, a da Komitet ministara to pitanje treba da uzme u obzir.

Bakojani je u izveštaju preporučila prijem tzv. Kosova, iako je Priština ispunila samo jedan od tri uslova koja je ona prvobitno navela, a to je sprovođenje odluke ustavnog suda tzv. Kosova o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani.

Druga dva uslova - formiranje Zajednice srpskih opština i rešavanje problema eksproprijacije zemljišta u opštinama na severu KiM sa većinski srpskim stanovništvom Priština nije sprovela.

Tzv. Kosovo je kandidaturu za članstvo podnelo pre dve godine, a prihvaćena je na sednici aprila prošle godine.

Ako PSSE usvoji izveštaj Bakojani, onda će Parlamentarna skupština Saveta Evrope uputiti preporuku za prijem Komitetu ministara spoljnih poslova, koji donosi konačnu odluku i to dvotrećinskom većinom ministara ili ambasadora koji ih predstavljaju i koji su prisutni u trenutku glasanja.

Sastanak Komiteta ministara trebalo bi da bude održan od 16. do 17. maja u Strazburu.

Biljana Pantić Pilja: Ono što radite je presedan koji će otvoriti Pandorinu kutiju

Šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE) Biljana Pantić Pilja oštro je danas kritikovala preporuku za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope i poručila da nagrađivanje Prištine za jednostrane akcije predstavlja presedan, koji će otvoriti Pandorinu kutiju kao i da će Srbija razmotriti da li želi da bude član organizacije koja flagrantno krši međunarodno pravo.

"Odlučili ste da pogazite međunarodno pravo i primite u Savet Evrope nešto što nije država, mimo svih procedura", rekla je Pantić Pilja na prolećnom zasedanju PS SE, na kojem se razmatra preporuka za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope.

Ona je ironično čestitala izvestiocu za prijem tzv. Kosova u Savetu Evrope Dori Bakojani na onome što radi, jer će, kako je rekla, "ući u istoriju kao neko ko je na najbrutalniji način prekršio sve norme međunarodnog prava i principe na kojima se zasniva ova organizacija".

Ona je podsetila da je Bakojani jasno rekla da tzv. Kosovo mora da ispuni tri uslova za članstvo u Savetu Evrope i da će tek tada dati svoje pozitivno mišljenje, od kojih je prvi i osnovni uslov formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), što je obaveza Prištine propisana Briselskim sporazumom pre 11 godina.

"Osnivanje ZSO je osnovni preduslov za dijalog Beograda i Prištine. Upamtite, ako dozvolite da takozvano Kosovo uđe u Savet Evrope bez prethodnog uspostavljanja ZSO, ZSO nikada neće biti uspostavljena", naglasila je Pantić Pilja.

Pre plenarne sednice Politički komitet PSSE odbio je sve amandmane srpske i italijanske delegacije kojima je pokušao da se tekst predloga ublaži i da se odluka o prijemu Kosova odloži dok Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija „ne utvrdi ili odobri status Kosova i Metohije“.

Srbija je tražila i da se predloženi tekst izmeni tako da osnivanje ZSO bude preduslov za nastavak procesa razmatranja zahteva Kosova za članstvo, a ne „post-pristupna obaveza“, kako stoji u preporuci.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u ponedeljak je rekao da će zahtev Kosova danas proći glasanje u PSSE ali da će se glavna bitka voditi 16. maja kada će o tome odlučivati Savet ministara. On je naveo da bi zbog angažovanja Francuske ova tačka mogla da bude sklonjena sa dnevnog reda, odnosno da se odloži odlučivanje.

Autor: