AKTUELNO

Preliminarni rezultati izbora u Rusiji pokazali su da je Putin osvojio rekordnih 87 odsto glasova, uz izlaznost od 73 odsto i ostaje na čelu države. U međuvremenu, Ukrajina i dalje pruža otpor, gde nekim sredstvima uspevaju da gađaju čak i rafinerije, a bilo je dosta borbe i na samom graničnom pojasu.

Đorđe Aničić, penzionisani pukovnik protivvazdušne odbrane Vojske Jugoslavije, smatra da su pojačani napadi od strane Ukrajine, sigurno posledica predsedničkih izbora u Rusiji.

Ovi pojačani napadi sigurno su proizvod predsedničkih izbora i pokušaj da se borbena dejstva prenesu na teritoriju Rusije. Na udaru su te granične oblasti, pogotovo gde je linija fronta relativno bliska granici sa Ruskom federacijom. Imamo povredu teritorije, pogotovo oko Krima, pogotovo od dronova, ali i protiv-brodskih raketa. To su dve zaraćene strane i svaka gleda da drugoj nanesu što veću štetu -rekao je pukovnik Aničić, pa dodao:
Što se tiče slanja NATO trupa na teritoriju Ukrajine, nikada se ne zna, bili smo daleko i od slanja avijacije, pa smo doživeli da se ukrajinski piloti obučavaju. Ne radi se samo o pilotiranju kada pričamo o avionima, tu se radi i o obuci u upotrebi tog naotužanja. Postavlja se pitanje koliko je kvalitetnih pilota još ostalo živih. Da li će doći do direktnog sukoba sa NATO vojskom jeste vrlo škakljivo pitanje, a ulozi su jako veliki -rekao je Aničić.

Foto: TV Pink Printscreen

Marko Blažić, iz Centra za društvenu stabilnost, smatra da je izjava francuskog predsednika Emanuela Makrona o slanju NATO snaga na teritoriju Ukrajine, ujedinila ruski narod.

Ova izjava Makrona o slanju NATO trupa u Ukrajinu je ujedinila ruski narod i oni su na ovim izborima, dali svoj odgovor. Nažalost, nad Evropom se sukob većih namera već može naslutiti. Imali smo i taj pokušaj ubada u belgorodsku oblast gde su bile angažovane specijalne ukrajinske jedinice. Mislim da je ta operacija doživela jedan totalni debakl zarad PR kampanje i nekoliko stotina vojnika je izbačeno iz stroja -rekao je Blažić.

Foto: TV Pink Printscreen

Emil Zoronjić, analitičar, smatra da, iako se time preti, do upotrebe nuklearnog oružja, neće doći.

Trenutno se zaoštrava retorika i u Rusiji i u Evropi, na temu nuklearnog oružja. Ja ne verujem da će do toga doći, jer se ono uglavnom koristi da se demotiviše druga strana. Ovaj rat sve više postaje rat dronovima i Ukrajina sve ozbiljnije odgovara -rekao je Zoronjić.