AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći o rezultatima prvog dana posete Zagrebu, ocenio da je optimista po pitanju ekonomije, ali da skeptičan kada je reč o pitanju granice.

- Oko mnogih tema nismo mogli da se saglasimo i to nije neka novost. Na potpuno drugačiji način vidimo sve što se dešavalo devedesetih godina prošlog veka, na različite načine doživljavamo rešavanje problema granica - rekao je Vučić.

On je precizirao da se Srbija kada je reč o granici na Dunavu, mi se pozivamo Zakon o ustanovljenju i ustrojstvu autonomne pokrajine Vojvodine, jer smatramo da je zakon viši i važniji pravni akt od katastarske delatnosti.

- Imamo probleme jer su i naši ljudi potpisivali neke gluposti 2002. godine. Pokušaćemo da se dogovorimo, ako ne uspemo u roku od dve godine, donećemo odluku o izlasku pred neki ad-hok tribunal ili neki stalni pravosudni organ - naveo je Vučić.

Kako je dodao, razgovarali su i o nestalima, pa se i na tom planu očekuju pomaći.

- Govorili smo pre svega o budućnosti, imali smo dobre razgovore o napretku ekonomije, pravima manjina - dodao je Vučić napomenuvši da su mu predsednica i premijer obećali da će do kraja 2018. najkasnije u svim srpskim selima biti izvršena elektrifikacija i da će svi imati priključak za vodu.

Na opasku novinara da će se to dogoditi posle 15 godina Vučić je rekao:

- Vi sad kažete posle 15 godina i očekujete od mene da govorim samo u negativnom smislu. Jel bolje da imaju ili da nemaju? Pa bolje da imaju i sada će imati. Negde je realnost i 20 i 25 godina. Nekakav smo pomak naparavili -

- Ekonomija ide napred, trgovinska razmena raste uvećana je za 62 odsto u poslednjih pet godina. Zamislite da imamo bolje političke odnose koliki bi kapacitet rasta naše ekonomije bio - dodao je predsednik Srbije.

- Po pitanju Srba u Hrvatskoj nisam preveliki optimista, ali se nečemu boljem nadam. Mi ćemo uraditi sve da se Hrvati bolje osećaju u Srbiji i da se time ponosimo. Optimista sam po pitanju ekonomije, a najviše skeptičan kada je reč o granicama- istakao je Vučić.

Razgovor o ratnim odštetama -  pandorina kutija

Kada jer reč o ratnim odštetama, Vučić je naveo da je Andrej Plenković tražio da se o tome razgovara i da mu je on rekao da je loše otvrati nove teme, a imamo mnogo nerešenih iz prošlosti.

- Ako se u to krene srpska strana će imati svoje zahteve, da ponovo otvaramo neku vrstu pandorine kutije i to je bio stav Srbije. Nemamo problem da pričamo o bilo čemu, mada ne znam zašto baš u ovom trenutku, ali ako hoćete možemo da razgovaramo - rekao je Vučić.

Osvrnuvši se na incident ispred Sabora, kada ga mu je saborski zastupnik Mosta Miro Bulj pokušao da ga presretne i dobacivao mu, Vučić je rekao:

- Nisam bio hladan kao špricer, bio sam pristojan. To je valjda normalno, ne treba tome da se dičim i hvalim. Ja sam predsednik Srbije moje je da predstavljam našu zemlju, i da to uradim na učtiv način. Što se tiče tih sitnih provokacija i uvreda, ja sam na to navikao, dešava se u Beogradu –

Komentarišući to što su se pojedinci iz srpske opozicije udružili sa onim koji protestuju u Zagrebu predsednik je rekao:

- To će sigurno da ima pomogne, pomislio sam da ti što preotestuju imaju neke šanse, ako su se sa ovim našim udružili nemaju nikakve – uz osmeh je dodao predsednik.

#Aleksandar Vučić

#Zagreb

'