AKTUELNO

Hrvatska javnost i tamošnji mediji danima vode žestoku hajku protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji će u naredna dva dana boraviti u zvaničnoj poseti Zagrebu. Novinari iz Srbije smatraju da je takvo ponašanje skandalozno, ali i to što Evropska unija ne reaguje.

Zamenik glavnog i odgovornog urednika lista Srpski telegraf ističe da je sramota što nema reakcije iz Evrope, kojom bi se Hrvatima sugerisalo da se okrenu dijalogu i da promene ponašanje.

- Sramota je da EU ne reagije, čak i pojedini ministri u Hrvatskoj otvoreno pričaju i huškaju narod, a najavljeni su i protetsi. U Hrvatskoj se praktično utrkuju ko će izreći veču uvredu – naveo je Vuković.

Kako je ukazao, čak pojedini generali u Hrvatskoj pozivaju na linč i lov na predsednika Srbije, a najgore je što niko ne regaoju.

- Najvažnije je da čelnici dve zemlje pričaju o problemima, a položaju Srba u Hravatskoj, tenzijama oko nerazjašnjenih pitanja, imovini proteranih...Mora se gledati u budućnosti, moraju razgovarati i o tome kako da pojačaju ekonomsku saradnju – rekao je Vuković.

Aleksandar Crnomarković, novinar Informera nije iznenađen napadima na Vučića, ocenjujući da je to deo nacionalnog holklora Hrvatske.

- Mi smo tu stalno dobri momci koji pružaju ruku pomirenja i teže normalnijim odnosima, a dobijamo kontrareakciju koja je u najmanju ruku katastrofalna. Davno je bio taj rat, a nikako da se normalizuju odnosi. Protećiće još mnogo vremena dok se strasti ne smire u Hravstkoj i oni ne budu mogli normalno sa nama da pričaju sa nama – dodao je Crnomarković.

Kako je dodao za Srbe i Srbiju je dobro da Vučić ide u Zagreb i nastoji da se reše problemi.

Prema njegovim rečima pitanje ratne odštete nije sporono, ali prvo treba omogućiti Srbima da se vrate.

- Znam za nekoliko srpskih sela u Hrvatskoj gde posle rata još nije uvedena struja – istakao je Crnomarković, napominjući da se i u ovom slučaju vide dvostruku aršini EU.

#Aleksandar Vučić

#Boris Vuković

#Hrvatska

'