AKTUELNO

Ministar je istakao da su za Srbiju odnosi sa SAD veoma važni, kao i za svaku drugu zemlju u svetu, te da treba uložiti maksimum napora kako bi se našao zajednički imenitelj sa ovom državom.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji boravi u poseti Vašingtonu, kaže da će se nada njegov sutrašnji sastanak s američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom biti uspešan i "od velike važnosti za naše odnose".

Foto: Tanjug

Dačić, koji je danas kao u okviru pripreme za taj sastanak razgovarao s pomoćnikom državnog sekretara SAD-a za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom, ocenio je da je razgovor bio "veoma detaljan", a cilj je bio da se pronađu zajednički interesi SAD i Srbije radi "stabilnosti, mira i budućnosti celog regiona i rešavanja otvorenih pitanja".

- Naočitio je važno da postoji dobra volja da se dođe do trajnog rešenja za probleme koji postoje na KiM - rekao je Dačić.

U tom smislu, ocenio je, veoma je značajno i što je jučerašnja sednica Saveta bezbednosti UN protekla u, kako je rekao, "malo drugačijoj atmosferi nego prethodne".

- Bilo je 12 ambasadora, odnosno šefova misija, što pokazuje koliki značaj zemlje pridaju ovoj temi i dalje. Tonovi su bili konstruktivniji nego u nekom prethodnom periodu - smatra Dačić.

Šef srpske diplomatije smatra da aktuelna administracija pokazuje da ima više razumevanja za srpske stavove kada je reč o problemima u regionu.

- Mi ne tražimo ni od koga da navija za nas, već da sasluša naše argumente, da sasluša naše predloge kako da dođemo do najboljih rešenja u interesu svih u regionu - istakao je Dačić.

On je dodao da su za Srbiju odnosi sa SAD veoma važni, kao i za svaku drugu zemlju u svetu.

- Bez obzira što su postojale razne nesuglasice, mislim da treba da uložimo maksimum napora, onako kako je govorio i predsednik Vučić, da se dođe do zajedničkog dogovora, do traženja zajedničkih imenitelja sa SAD, kao zemljom koja nesumnjivo ima jedan od najvećih uticaja u regionu - rekao je Dačić.

Dačić, koji je jutros u Vašingtonu prisustvovao i Nacionalnom molitvenom doručku, rekao je da je to bila prilika da se sretne sa mnogim političarima i zvaničnicima iz SAD i drugih zemalja u svetu.

- Molitveni doručak najveći broj političara u svetu koristi kao događaj posle kojeg imaju niz bilateralnih sastanaka, tako sam i ja ovom prilikom - rekao je Dačić.

Kako je ranije saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Dačić je tokom boravka u Vašingtonu imao odvojeni susret sa republikanskim kongresmenom sa Floride Gasom Bilirakisom.

Šef srpske diplomatije susreo se i sa kongresmenom iz Alabame Robertom Aderholtom, predstavnik Republikanskom partije i jedan od osnivača Nacionalnog molitvenog dorueka.

Dvojica zvaničnika potvrdila su dobre bilateralne odnose i dogovorila dalje unapređenje saradnje u oblastima od zajedniekog interesa, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još: PREMIJERKA U BUDIMPEŠTI: Orban priredio svečanu večeru za Brnabić i delegaciju (FOTO)

#Ivica Dačić

#Molitveni doručak

#Reks Tilerson

#SAD

'