AKTUELNO

Vladimir Džamić, državni sekretar Ministarstva prosvete za emisiju “Novo jutro” Televizije Pink rekao je da se ove godine navršava tačno 15 godina od kada je Evropska unija na čuvenom samitu u Solunu čitavom Zapadnom Balkanu obećala punopravno članstvo u EU.

- To je jedan važan moment koji treba pomenuti, druga stvar koja je važna treba podsetiti javnost da je predsednik Vučić pre samo nekoliko meseci u razgovoru sa najvišim evropskim zvaničnicima, gospođom Mogerini i predstavnicima Evropske komisije i Evropskog saveta tražio da se na neki način da Srbija, zahvaljujući tome što je lider u regionu dobije bar okvirni datum za punopravno članstvo u EU – izjavio je Džamić.

On je dodao da oni koji dobro poznaju Evropske integracije znaju da je od punopravnog članstva Bugarske i Rumunije od 2007. godine EU bila veoma skeptična oko toga da daje bilo kakve datume, rokove, makar i okvirne rokove koji nisu obavezujući.

Foto: Printscreen

- Nažalost, proces evropskih integracija prati ta, uslovno rečeno, nepravda da svaki naredni kandidat za članstvo, odnosno svaka nova država članica EU prolazi za nijansu ili značajno strožije kriterijume u odnosu na prethodni period – objašnjava Džamić.

Istakao je i da je važno da u Evropskoj uniji postoji pet država koje nisu priznale jednostranu nezavisnost takozvanog Kosova, među kojima je i Španija.

- Ono što treba da raduje svakog građanina Srbije je to da su Srbija i Crna Gora prepoznate u odnosu na sve druge države u regionu kao lideri i taj datum se pominje samo u slučaju ove dve države – istakao je Džamić.

Nikola Vrzić, pomoćnik glavnog urednika Pečata rekao je da je kada je Junker došao na poziciju predsednika Evropske komisije rečeno da neće biti prijema novih članica do kraja mandata ove komisije.

- U maju je rok za donošenje višegodišnjeg finansijskog okvira Evropske unije, koji određuje finansiranje EU u roku od pet do sedam godina. Videćemo da li će tu biti opredeljena ikakva sredstva za proširenje – rekao je Vrzić.

Foto: Printscreen

Džamić je podsetio na jasnu državnu poziciju Srbije da neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji i da neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost takozvanog Kosova.

- To su poruke koje su najviši državni zvaničnici iznosili u razgovorima sa svim predstavnicima i najvišim državnim zvaničnicima istoka, zapada i Evropske unije. Kurs državne politike koji je vrlo stabilan u poslednjih nekoliko godina i koji, kao što vidimo ne remeti tok evropskih integracija. Ono što se moglo čuti od zvaničnika koji predstavljaju EU u izjavama koje su davali – dodao je Džamić.

#Nikola Vrzić

#Novo jutro

#Vladimir Džamić

'