AKTUELNO

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini izjavila je danas da je dijalog Beograda i Prištine od suštinske važnosti za Srbiju I Kosovo, za budućnost odnosa i regiona, ali i evropske perspektive.

- Oni to dobro znaju i sarađuju. Ohrabrena sam što su dva predsednika inicirala, pod mojim posredovanjem, novu fazu dijaloga koja ima za cilj normalizaciju odnosa, što može biti zaključeno uspešno - objasnila je ona na konferenciji za štampu posle usvajanja nove strategije proširenja EU.

Uz liderstvo na obe strane, prema njenim rečima, moguće je postići normalizaciju odnosa do "kraja našeg mandata".

Evropski komesar za proširenje i susedstvo Johanes Han ukazao je da je region i dalje krhk, i da se svakodnevno mogu čuti vesti o tenzijama.

- Evropska perspektiva je pokazala šta je moguće. Pomislite samo na nedavna dešavanaj na severu Kosova. To bi pre par godina dovelo do eksplozije. Ovaj put su se dva predsednika čula i doprinela smanjenju tenzija - objasnio je Han.

Naglasio je da EU nikada neće prihvatiti članicu koja nije rešila otvoreno bilateralno pitanje, to jest konflikt, pa strategija treba da bude i motivacija za Kosovo da doprinese pozitivnom ishodu dijaloga.

- Nije samo u interesu Srbije da pozitivno zaključi dijalog, već i Kosovu. To bi otvorilo put i Kosovu ka otvorenim vratima EU - poručio je Han.

Pročitajte još: Otkazana poseta Markovića Prištini

#Beograd

#EU

#Federika Mogerini

#Kosovo

#Priština

'