AKTUELNO

-Ako neko misli da je ideja procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine samo da Srbija mora da prizna Kosovo i to je to, onda - hvala, doviđenja - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Već nekoliko dana u žiži interesovanja nalazi se Svetski ekonomski forum u  Davosu. O aktuelnim dešavanjima i porukama koje predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, šalje svakodnevno, za Novo jutro televizije Pink, komentarisao je, Milorad Vučelić glavni i odgovorni urednik Novosti i jedan od osnivača Pečata.

- Zaista je veoma dobro što je naš predsednik u Davosu i što je imao toliki broj kontakata. On je imao jedan široki broj aktivnosti uz slanje određenih bitnih poruka za Srbiju, koje su bitne i zbog Kosova ali i zbog reformi - rekao je Vučelić.

On je naglasio da je predsednikova velika energija, kao i politika Srbije, usmerena ka miru i stabilnosti u regionu.

- To je višeznačajna politika, insistiranje na jačanju ekonomije, na reformama koje postoje, na privlačenju stranih investitora, a sa druge strane to je jedna energija ka rešavanju gorućih pitanja na Balkanu i politička stabilnost,i naravno, vođenje jedne državne i nacionalne politike kao suverene demokratije i sa druge strane jedne politike vojne neutralnosti Srbije - rekao je Vučelić.

Vučelić ističe da je spremnost za razgovore nešto što Srbija treba da demonstrira. - Ovde se i u srpskoj javnosti spremnost za razgovor tretira kao kapitulacija. Ali ako imate nespremnost sa druge strane da se o bilo čemu drugom razgovara osim o nezavisnosti Kosova, onda je jasno da, ma kakva bila propaganda protiv Srbije, albanska strana neće pristati da govori o bilo kakvom kompromisu - ističe Vučelić.

On je naglasio da je prvi put u Davosu jasno rečeno da ukoliko je jedino o čemu albanci hoće da razgovaraju nezavisnost Kosova, da onda nemamo o čemu da razgovaramo. - Prvi put je jasno rečeno da mi ne idemo ka priznanju Kosova, već idemo ka zajedničkom prihvatljivom rešenju. Ono što je bitno, kao da albanci žele nekakvu mirovnu konferenciju ali posle rata, kao da  hoće da izazovu oružani sukob, za razliku od Vučićeve politike koja hoće da se dođe do nekog rešenja ali bez prethodnog sukoba - rekao je Vučelić.

Foto: Printscreen

On je rekao da velike sile žele na balkanu da izazovu neki sukob, naročito zapadne sile, i to pre svega Amerika i Britanija, sudeći po njihovom ponašanju, ali da imaju problem kako da lokalizuju sukob.

- Njihov interes je stari interes, a to je da se učini nešto da se Srbiji ne dozvoli da bude dominirajuća sila, ne u smislu agresivnosti nego da uopšte nema subjektivitet. A to je jedna stara ideja, koju je poslao Napolen, da dok bude Srba na ovom prostoru gde jesu, njima se tu odmah priviđaju i Rusi i Kozaci - rekao je Vučelić.

#Aleksandar Vučić

#Milorad Vučelić

'