AKTUELNO

Srpski istražni organi moraju biti uključeni u istragu ubistva Olivera Ivanovića, a izbegavanje Prištine da to učini izaziva sumnje da će istraga biti obaljena objektivno, ocenili su stručnjaci gostujući u emisji "Novo jutro" Televizije Pink.

Danica Marinković, bivši istražni sudija Okružnog suda u Prištini je istakla da je ubistvo Olivera Ivanovića veliki gubitak za Srbiju.

- Ubistvo Olivera Ivanovića je teroristički akt, izvršen na jedan podmukao i kukavički način, a takva ubistva sa elementom terorizma smo već imali na Kosovu i Metohiji – navela je Marinković.

Ona je primetila da je sličnih ubistva bilo i ranije – Srbi su ubijani iz zasede, s leđa.

Foto: Printscreen

- Mnogo je bitno da se istraga sprovede kvalitetno, obejktivno i detaljno od samog početka – istakla je Marinković.

Kako je naglasila, najvažnije je da je taj uviđaj profesionalno sproveden.

- Važno je da se profesionalno odradi i prikupi što više materjala koji se nađu na licu mesta, da bi dali smernice kako dalje da ide istraga.

- Treba da se uključe i naši istražni organi radi objektivnosti da se svaka sumnja skloni da se bilo šta manipuliše oko sprovođenja istrage i pronalaženja počinioca i nalogodavca i cele organizacije koja je bila uključena – rekla je Marinković.

To što Priština izbegava uključi Srbiju u istragu, izaziva sumnju da će istraga biti obavljena objektivno i detaljno.

Advokat Dragan Palibrk porodica kidnapovalih i nestalih na KiM kaže da je ogorčeni očajan zbog toga što se desilo Ivanoviću.

- Ako sam za nekoga siguran da to nije za nekoga smelo da se dogodi to je Ivanović, ćčovek pomirenja i razuma – rekoa je Palibrk. Kako je primetio, u Beogradu se vode istražni postupci protiv desetina albanskih terorista, a pred našim sudom za ratne zločine ni jedan nije osuđen.

- Plašim se da će tako biti i u drugim slučajevima. Mi ćemo voditi istrage, a ni jedan Albanac neće biti osuđen – dodao je Palibrk.

- Ubistvo Olivera Ivanovića nije slučajno. Imate prvo poluvreme – taj čovek je bez ijednog dokaza bio osuđen na devet godina zatvora. Velikom borbom njegovih advokata je ukinuta presuda i stavljena na ponovno suđenje. Tako mu je stavljena meta na leđa – ocenio je Palibrk.

Foto: Printscreen

Profesor Fakulteta za bezbednost Zoran Dragisić je istakao da je ovo ubistvo organizovano i profesionalno urađeno.

- Ivanović je praćen, njegove navike su dobro proučene i sačekan je baš u vreme kada dolazi na posao – naveo je Dragišić.

- Čuo sam dve verzije – da je pucano iz automobila u pokretu i da je pucano iz neposredne blizine. Na prvi pogled može izgledati da je nebitna razlika, ali veoma je bitna. Ko god je iz automobile u pokretu uspeo da tako grupiše pogotke. To je gotovo nemoguće. Ako je pucano iz automobile u pokretu tvrdim da nema više od 15 ili 20 ljudi u regionu koji su u stanju da to urade – zaključio je Dragišić.

Prema njegovim rečima, ako je pucano iz neposredne blizine to je mogao bilo ko da uradi.

On je dodao da ne želi da upire prstom u bilo koga, ali da je sigurno da je iza ubistva kriminalna teroristička organizacija.

- Što se pre dođe do imena i organizacije koja stoji iza ubistva Ivanovića, to će bezbednosne posledice biti manje. Što više vremena prođe, a da nemamo osnov sumnje, razvijaće se različite teorije zavere, ubistvo će postati povod za nove sukobe i podele. Važno da se uključe srpski istražni organi. Srbi imaju više poverenja u naše istražne organe, a oni imaju veće kapacitet od prištinskih institucija - zaključio je Dragišić.

#Oliver Ivanović

#Ubistvo

#Zoran Dragišić

'