AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova je rekao da su priče da Kosovo ide u EU "fatamorgana za prištinsku javnost".

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je napustio skup u Varšavi zbog uvreda kosovskog ministra spoljnih poslova Envera Hodžaja. Kako kaže, Hodžaj je izjavio da su Srbi krivi za sve ratove na prostoru bivše Jugoslavije i da su krivi za genocid.

- Pošto Mogerini i drugi domaćini nisu reagovali na Hodžaja ja sam rekao "ako možete bez Srbije, radite" i napustio skup. Ne pada mi na pamet da slušam predavanja od onih koji su počinili zločine nad Srbima - rekao je Dačić.

Dačić je rekao da ja sa Hodžajem vodio oštru polemiku zbog toga što je reagovao na njegovo izlaganje u kome je rekao da Kosovo ne može da bude predstavljano kao i druge države.

- Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je potpisalo Kosovo je SSP za teritoriju, a ne za državu. Taj SSP ne ratifikuju države članice, već samo Evropski parlament, tamo je Kosovo obeleženo pravilno sa zvezdicom i fusnotom - rekao je Dačić, govoreći o učešću na godišnjem ministarskom sastanku Višegradske grupe i Zapadnobalkanske šestorke.

S. P.

#Ivica Dačić

#Kosovo

'