AKTUELNO

Region se suočava sa ozbiljnim spoljnjim i unutrašnjim pretnjama, pa mogu da se dogode protesti i nemiri koji će proizvesti ozbiljne posledice po države Zapadnog Balkan, poručuje Hojt Ji. Stručnjaci: Amerika namerno izaziva krizu!

Američki diplomata Brajan Hojt Ji, koga nazivaju "specijalcem za Balkan", ničim izazvan najavljuje novi rat u našem regionu!

Hojt Ji smatra da se Zapadni Balkan, pa samim tim i Srbija, suočava sa spoljnim i unutrašnjim pretnjama koje mogu proizvesti ozbiljne posledice! Prema njegovim rečima, mogući su protesti i nemiri protiv aktuelnih vlasti u balkanskim državama, pa je Vašington spreman da pomogne u borbi protiv destabilizacije.

Stručnjaci, međutim, tvrde da predviđanje američkog diplomate zapravo znači da Zapad izaziva novu krizu na Balkanu, pre svega zbog straha od Rusije, kako bi se kasnije pojavio kao spasilac!

Komentarišući američki izveštaj "Preventivni angažman", u kom se tvrdi da je Balkan među 30 potencijalnih "vrućih tačaka" kojima prete politički nemiri i ekstremno nasilje, Hojt Ji potvrđuje da je to ozbiljno upozorenje.

- Region se suočava sa ozbiljnim izazovima, spoljnjim i unutrašnjim pretnjama koje ako ostanu bez odgovora, mogu proizvesti ozbiljne posledice. Krhke institucije, slaba vladavina prava i neslobodni mediji omogućavaju korupciju, obeshrabruju investicije i teraju građane da emigriraju. Protesti i nemiri mogu da se dogode ako vlade ne ispune svoja obećanja - naglašava Hojt Ji za podgoričke "Vijesti", dodajući da SAD nameravaju da ostanu prisutne na Balkanu i pomognu vladama na Balkanu da se suprotstave tim pretnjama.

Aleksandar Pavić, analitičar ruskog Fonda strateške kulture, na drugoj strani smatra da američki diplomata govori kao član "duboke države" koja živi od stvaranja i podgrevanja sukoba širom sveta, pa i na Balkanu.

- To je jedini način da zadrže uticaj i neće se libiti da koriste sva sredstva. To je i organizovanje protesta i nemira, ali i gore stvari poput podrške teroristima. Hojt Ji ovo predstavlja kao "predviđanje", ali je jasno da je to pretnja. To ne znači, međutim, da treba da se odreknemo nacionalnih interesa. Jer alternativa je prihvatanje njihove vizije u kojoj Srbija treba da bude što slabija kako bi lakše mogli da nas kontrolišu - upozorava Pavić.

#Hojt Brajan Ji

'