AKTUELNO

Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović čestitao je građanima i rukovodstvu Republike Srpske njen Dan, 9. januar, poručcujući da nikad nije bilo važnije, "u izazovima koje nam nagoveštavaju, da se kao narod okupimo, saberemo i međusobno podržavamo".

- Stvorena snažnom voljom naroda da se živi slobodno i bezbedno posle velikih stradanja tokom dvadesetog veka, najmlađa srpska država ponosno proslavlja svoj Dan slobode, odolevajući svim pretnjama po njen opstanak i pritiscima usmerenim ka njenom ukidanju i nestanku - naveo je Popović u izjavi za javnost - saopštila je SNP.

On je ukazao da svi oni koji gaje takve nerealne snove još nisu shvatili da su ogromne žrtve položene u njene temelje "nerazrušiva snaga njenog večnog opstanka".

Popović ocenjuje da će uzalud biti svaki pokušaj da se poništi veliko pregnuće Srba preko Drine da posle toliko stradanja, "pretrpljenih jama, kama i ubijanja, spaljenih sela i hramova budu svoji na svome, da stvore svoju državu, svoje institucije i time pravo na svoj identitet i postojanje".

- I sutra, kada na Svetog Stefana iznova slavimo slobodu Republike Srpske, svi mi u Srbiji imamo još veću obavezu da stanemo iza ove velike pobede srpskog naroda i da je sačuvamo i ojačamo - poručio je Popović.

On je naveo i da će Srbija, sa svojom ekonomskom snagom, nezavisnom nacionalnom i državnom politikom, sa prijateljima u svetu kojih je sve više, na osnovu prava koje joj je dato međunarodnim sporazumima, braniti postojanje RS "više i jače nego ikada pre".

Popović je istakao i da će na Sretenje, na Dan državnosti Srbije, Srbija i RS doneti zajedničku Deklaraciju o opstanku srpskog naroda, kao primer državne volje da kao narod ojačamo svoj identitet i svoju posebnost, a "time i pravo da na trusnom Balkanu opstanemo i ostanemo na našim istorijskim prostorima".

Prema njegovim rečima, nikada nije bilo važnije da promišljamo svoju budućnost, čuvajući svoju slobodu, "svoje dve države i svoje duhovno nacionalno nasleđe".

Čestitajući praznik RS Popović je poželeo da "čuvaju svoj slobodarski duh i nacionalno jedinstvo".

- Jedinstvo je temelj opstanka i nezavisnosti. Da im poželim da jačaju svoje institucije, svoju ekonomiju, kao i veze sa Srbijom i Rusijom, koje si im uvek, u najtežim izazovima za ostanak, bile najvažniji i najjači oslonac - poručio je Popović.

#Nenad Popović

#Srbija

'