AKTUELNO

Sagovornici Pinka saglasni su da beogradski izbori imaju specifičnu težinu i da su veoma važni, ukazujući da SNS prema svim istraživanima podršku polovine građana.

Novinar Večernjih novosti Rade Dragović smatra da Beogradski izbori nisi obični lokalni izbori i da imaju jednu specifičnu težinu koja prevazilazi domen lokalne samouprave. Kako dodaje, istraživanja su saglasana da SNS ima oko 50 odsto podrške građana.

- Neko im daje malo manje, neko malo više…Posebno je zanimljiv taj “mionički eksperiment”. U političkoj areni je potpuno legitimno tragati za koalicionim partnerima koji bi mogli biti od najveće pomoći kroz izbore. Tako treba gledati i na saradnju SPS i radikala – naveo je Dragović.

Prema njegovim rečima, kako stvari stoje neće biti vanrednih parlamentarnih izbora, ali ih niko ni ne isključuje.

- Izborni rezultati će se, sasvim sigurno, razlikovati u odnosu na to da li će biti samo u Beogradu ili će biti i na nivou republike – dodao je Dragović.

Istoričar Aleksandar Raković takođe ukazuje da su beogradski izbori veoma važni.

Foto: Printscreen

- I svrgavanje Miloševića je počelo izborima u Beogradu 1996. godina. Milošević je pao 2000. ali to je bila uvertira u njegovu smenu. Zapad je uložio velika sredstva da se Milošević smeni. To su iste strukture koje su bombardovale RS i Jugoslaviju. Plašim se da će se takav scenario ponoviti i sada – naveo je Raković.

- Imam vrlo kritičan odnos prema sadašnjoj vlasti u Srbiji i voleo bih kada bi se pposvetili sa više pažnje nekim važnim pitanjima, ali kada pogledam ko im je alternativa…To su isti oni koji su izvršili prevrat 2000. godine i zemlju doveli do potpounog kolapsa u ekonomskom, političkom i kulturnom smislu i ne bih voleo da se takva situacija ponovi još jednom – podvukao je on.

Raković je ocenio da stranke koje su posvećene nacionalnom pitanju srpskog naroda ne bi trebale da padaju u zamku i prave koalciju sa derivatima DOS-a na beogradskim izborima.

Kako je dodao, SNS nesumnjivo ima podršku više od polovine građana, a ona bi mogla biti i veća ako bi se posvetili nacionalnim pitanjem Srba u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Foto: Printscreen

Za Kosovo ne postoji pravično rešenje u ovom trenutku, utakmica traje

Govoreći o pitanju Kosova i Metohije, Dragović je istakao da dipolomatska utamica još nije gotova i da Srbija jača svoju poziciju, posebno imajući u vidu podršku Rusije.

Foto: Printscreen

- I dalje postoji mogućnost da se steknu neki bodovi u toj diplomatskoj igri. Akcenat je na unutrašnjem dijalogu o KiM, koji treba da donese smernice na unutrašnjem planu, ali i u spoljnoj politici – ocenio je Dragović.

Istoričar Aleksandar Raković kaže da se i sam odazvao pozivu predsednika da učestvuje u dijalogu o KiM. - Video sam da je bilo preovadajuće mišljenje da rešenje ne treba donositi na prečac, da ne treba žuriti i da treba sačekati povoljnije prilike koje dolaze i ne treba podleći nikakvim pritiscima iz Brisela i njihove biroktarije – objasnio je Raković.

- Ne treba žuriti, treba sačekati bolja vremena. U ovom momentu ne postoje konstruktivna rešnja, nema mogućnosti da se pitanje reši na pravičan način. Ako bi se rešavalo na brzinu, to bi značilo da se priznaje nezavisnost separatista na KiM ili da se deli. Ne treba pristati ni na jedno ni na drugo, pošto dolaze bolja vremena da se to pitanje reši na pravičan način – podvukao je Raković.

Kako je ukazao, deo zemalja je povukao priznanje nezavisnosti, a nekoliko je objavilo da nikada nisu priznali, što pokazuje da stvari mogu da se menjaju i da ne treba žuriti i donositi odluke koje mogu skupo da nas koštaju.

#Beograd

#Izbori

#SNS

'