AKTUELNO

Ljubinka Milinčić i Ilija Kajtez o odnosu Srbije i Rusije i poseti Aleksandra Vučića Ruskoj Federaciji

Ljubinka Milinčić, glavna i odgovorna urednica Sputnjika Srbija, rekla je da odmeravanje snaga između Amerike-Evropske unije-Rusije traje već dosta dugo.

Foto: Pink.rs, Printscreen youtube

-Mislim da je zaista ovom trenutku pozicija koji mi zauzimamo pozicija i na istok i na zapad idealna pozicija, ali očigledno da se to nekome ne dopada i strašni su pritisci. Ja bih jako volela da čujem šta se razgovaralo iza zatvorenih vrata, mislim novinarska radoznalost, a možda i ženska radoznalost. Ali u svakom slučaju mi ono što smo videli daje nadu da na ono pitanje dokle ćemo moći da sedimo na dve stolice, mada ja ne mislim da sedimo na dve stolici, već sedimo na stolici koju smo odabrali, na to pitanje nećemo morati da dajemo odgovor onako kako je to od nas tražio Hojti ili neki njegovi, neki koji su ga poslali – smatra Milinčić.

Sa druge strane, profesor doktor Ilija Kajtez, profesor Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost, u razgovoru za Pink rekao je da predsednik Vučić ima potrebu da na jednoj, rekao bih pre svega, simboličkoj ravni da ponovi nekoliko konstanti koje čine trenutno i rekao bih možda i dugoročnije osnovu njegove politike.

Foto: Pink.rs, Printscreen youtube

- A to su približavanje Evropskoj uniji uz sve probleme koji taj proces koji je dugotrajan nosi, zato što je Evropska unija u velikoj meri sastavljena od zemalja koje imaju protivrečne interese. Druga konstanta njegove politike jeste Ne u NATO dakle ne samo Ne u NATO nego i u bilo koje druge vojnopolitičke saveze. I treća, jako važna poruka na, rekao bih pre svega, simboličkoj ravni jeste da smo mi jedina zemlja koja nije uvela niti želi da uvodi sankcije našoj prijateljskoj i bratskoj Rusiji – ističe Kajtez i dodaje:

- Razloga ima dosta pre svega mi smo svedoci od devedesetih godina šta mogu sankcije učiniti jednoj suverenoj državi i jednom narodu. Tako da ono što je učinilo i opustošilo i našu zemlju, naš narod Naravno da mi to ne treba da činimodrugima.

- Ovde zaista jeste i radi se o tome što je nekoliko puta i predsednik Vučić naglasio da te sankcije same po sebi ne bi toliko nanele, rekao bih ekonomskog ili i političkog, ili ajde, rekao bih takođe i diplomatskog a problema Rusije. Međutim sa stanovišta simbolike, one su jako, jako značajne i govore o jednoj izbalansiranoj politici.

Kajtez dodaje i to da se nada da neki budući odnosi nas neće nateratai na neki previše bolan izbor.

Milinčić za Pink kaže da iznenađuje ta drskost Amerike, ali i da se ona ne razlikuje od onoga što radi Evropa. Evropa, kako je istakla, to radi na neki finiji način.

#Ilija Kajtez

#Ljubinka Milinčić

#Rusija

#Srbija

'