AKTUELNO

Predsednik Srbije je naglasio da su ruski domaćini pokazali izuzetno gostoprimstvo što pokazuje i odnos i poštovanje prema Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da sutra sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom razgovarati i o vojnotehničkoj saradnji, ističući da je Srbija nezavisna i suverena zemlja i tako se i ponaša i želi da bude dovoljno jaka da se zaštiti, sačuva, i očuva vojnu neutralnost.

- Razgovaraćemo naravno i o vojno-tehničkoj saradnji...Mi se ponašamo kao suverena i nezavisna zemlja, očekujemo tu i savete - 'nismo pijani bogataš' koji se rasipa novcem. Onoliko koliko imamo, skromno, želimo da imamo dovoljno da našu zemlju zaštitimo, da je sačuvamo i da možemo da očuvamo vojnu neutralnost - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug

On je na pitanja o eventualnoj kupovini šest vojno-transportnih helikoptera rekao da će to biti "Mi-17" ili neka od varijacija tog helikoptera, "M-171SS", o čemu će odgovor dati naši stručnjaci.

Predsednik Srbije je napomenuo da će večeras imati sa našim vojnim ekspertima u Moskvi dodatni sastanak, koji su se, navodi, prethodno sastali sa svojim ruskim kolegama.

Znate da naše Ratno vazduhoplovstvo do pre neku godinu gotovo da uopšte nije postojalo. Mi smo u međuvremenu nabavili šest Erbasova (helikoptera) za vojsku i tri za policiju koji treba da stignu...dva potpuno nova helikoptera "Mi-17" su kupljena i šest MiG-ova 29, a trebalo bi da nabavimo ove helikoptere tako da je naše ratno vazduhoplovstvo danas snažnije nego što je bilo s početka '90-ih godina, a biće još snažnije - rekao je Vucić.

Kako je rekao, ako je vojna neutralnost izbor našeg naroda, a smatra da jeste, moramo da budemo dovoljno jaki da tu vojnu neutralnost sačuvamo. Predsednik Srbije nije želeo da govori o eventualnoj kupovini sistema PVO, jer kako je istakao, radi se o "suviše složenim i škakljivim pitanjima".

On je naveo da je činjenica da svet gleda na to tako da kao da ne želi da vidi Srbiju iole jaku na bilo koji način, te da stoga ne želi da ugrozi političku poziciju Srbije na bilo koji način. Predsednik Srbije je u tom smislu rekao da će sa Putinom imati dovoljno vremena za razgovor o svim važnim pitanjima i problemima.

- Razgovaraćemo i o KiM, o regionu, o Kataloniji, o svemu onome što se zbiva u Evropi i svetu, što je za nas veoma značajno. Izuzetno smo zahvalni ruskoj stani na podršci koju nam pruža za očuvanje našeg teritorijalnog integriteta i to nije samo fraza, jer kao što sam govorio 2015. godine, da toga nema, naša pozicija bila bi gotovo neizdrživa - ukazao je Vučić.

Pročitajte još: VUČIĆ U MOSKVI Predsednik Srbije posthumno odlikovao Čurkina: 'Zahvaljujući njemu nema žiga na čelu srpskog naroda'! (FOTO)

Gas od presudnog značaja za reindustrijalizaciju i napredak

Srbija će u Moskvi potpisati sporazum vezan za gas, jer naša zemlja iz godine u godinu povećava potrošnju gasa, potreban nam je i od presudnog je značaja za reindustrijalizaciju zemlje, za napredak privrede, radna mesta i za bolji životni standard građana, izjavio je danas predsednik Srbije.

- Gledamo kako da rešimo problem, jer posle 2019. niko ne može da zna da li ćemo moći da preuzmimamo gas na Beregovu kao što smo mogli do danas, a i sami znate šta je rekao predsednik Vladimir Putin o prolasku gasa kroz Ukrajinu. Dakle, ako mi to nismo u mogućnosti, šta ćemo da radimo - da ukinemo privredu, da ukinemo stotine hiljada domaćinstava? Prosto, mi taj problem moramo da rešimo - rekao je predsednik.

- Srbija, kako se razvija i napreduje, napreduje i njena industrija i naša potrošnja gasa sve je veća - naglasio je predsednik Srbije u Moskvi.

To konkretno znači, ističe Vučić, da će srpska strana "gledati kako i na koji način" da gas koji bude preko Turske dolazio u Bugarsku, ili na druge načine do Bugarske, pa iz Bugarske da ga Srbija preuzima.

- Mi smo o tome na različite načine razgovarali s Evropskom komisijom, oni su nam, i na tome sam im zahvalan, poklonili 49,5 miliona evra donacija za interkonektor sa Bugarskom, ali ovo je drugo pitanje - rekao je Vučić.

Kako objašnjava, da bi ljudi razumeli zašto je gas toliko važan, navodi primer da mu turski investitori u Vladičinom Hanu, kao i u drugim mestima širom Srbije, traže da se dovede gas.

- Kada odete u Teklas u Vladičin Han, Turci kažu, Vučiću sve je super, obezbedićete autoput, sve je odlično i sjajno napravljeno, ali dajte dovedite nam gas u Vladičin Han. Dakle, ne možete više ljudima da govorite da nema gasa ni u Vladičinom Hanu, to nam traže sada i u Žitorađi, na mnogo mesta širom Srbije - rekao je predsednik.

Srbija, ističe, troši sve više i više gasa, te da iz godine u godinu potrošnja se uvećava za 200-300 miliona kubnih metara, te da je našoj zemlji svakako potreban taj gas.

- Moramo sami da napravimo gasovod, da ga preuzimamo, ali ćemo ga mi transportovati i do Mađarske, ali rekao bih i do drugih teritorija bivše Jugoslavije. Idemo i u realizaciju uvećanja skladišta u Banatskom Dvoru, kako bismo mogli da obezbedimo sigurnost za naše građane, i za domaćinstva, ali i za naše fabrike, industriju - istakao je Vučić.

Srbija troši sve više i više gasa, ponavlja predsednik i naglašava da je gas od presudnog značaja za reindustrijalizaciju Srbije, za napredak srpske privrede, za radna mesta i za bolji životni standard naših građana.

Foto: Beta

O Centru u Nišu odluku će doneti Vlada Srbije

Predsednik Srbije izjavio je da će odluku o Ruskom humanitarnom centru u Nišu doneti Vlada Srbije.

Vučić je iz Moskve pred sutrašnje razgovore sa predsednikom Ruske federacije Vladimirom Putinom na pitanje hoće li biti reči o Ruskom humanitarnom centru u Nišu gde Rusija želi da osoblje tog centra dobije diplomatski status, a da se na Zapadu na to gleda sa podozrenjem, rekao da je to odgovarajući opis situacije i težine srpske pozicije.

- To nije laka tema za nas... verujem da niko ne bi bio u mojoj koži - rekao je Vučić.

- Računam da će naši ruski prijatelji imati strpljenja da saslušaju naše argumente - a kakav će biti odgovor Srbije - taj odgovor će dati vlada Srbije u periodu koji je pred nama u skladu sa sopstvenom nezavisnošću i suverenošću koja se ogleda i u donošenju odluka - rekao je predsednik Srbije.

Pročitajte još: VUČIĆ ČESTITAO HANUKU: Srdačno Vam čestitam Praznik svetla!

Predsednik čestitao Svetog Nikolu

Predsednik je svim građanima Srbije koji slave Svetog Nikolu srećnu krsnu slavu.

On je čestitku poslao iz Moskve, gde ga sutra očekuje susret sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, a budući da i sam slavi, rekao je da će Svetoga Nikolu proslaviti skromno i u prijateljskom okruženju.

- Želim svim građanima koji slave Svetog Nikolu srećnu krsnu slavu, a ja ću je proslaviti ovde u srpskoj crkvi Svetog Petra i Pavla u Moskvi, nas nekoliko slavi tu slavu i mi ćemo je skromno proslaviti, rekao bih, na dobrom mestu u prijateljskom okruženju, a obezbedili su u našoj crkvi i žito i kolač - rekao je Vučić.

#Aleksandar Vučić

#Rusija

#Sastanak

#Vladimir Putin

'