AKTUELNO

Predsednica Hrvatske rekla je da se optužnica podiže posle 26 godina jer tek sad imaju podatke i ključne svedoke.

Hrvatska policija je podnela krivičnu prijavu protiv šest starešina bivše JNA za napad na Banske dvore u Zagrebu 7. oktobra 1991.godine.

Oni se optužuju za pokušaj ubistva najviših državnih ličnosti i za borbu protiv civilnog stanovništva.

O tome Zašto je optužnica podnesena tek 26 godina kasnije i drugim temama govorili su advokat Toma Fila i general, patolog Zoran Stanković.

Toma Fila je rekao da je  cilj ove optužnice zamagljivanje onog što je bilo sa Bosnom, on je dodao da je sedmog oktobra izvršen napad, kao i da je tada Franjo Tuđman bio tamo,  ali je naglasio da je tek sutradan hrvatski sabor objavio razdvajanje od SFRJ.

Foto: Printscreen

Fila je dodao da je sedmog Hrvatska bila u sastavu SFRJ, što znači da se sve što se desilo sedmog, desilo u SFRJ i da zbog toga treba da se sudi u Srbiji.

Predsednica Hrvatske rekla je da se optužnica podiže posle 26 godina jer tek sad imaju podatke i ključne svedoke, što je Fila prokomentarisao kao pokušaj zamagljivanja prethodnih događaja.

Stanković je rekao da ne bi da komentariše događaje jer ih vojska Srbije nije zvanično prihvatila, a da je izjave pojedinaca prethodno potrebno proveriti. On je dodao i da se dešavalo na tim prostotima dešavalo i da su starešine stradale pod teškim uslovima.

#Hrvatska

#Toma Fila

'