AKTUELNO

Saša Janković očigledno nije ta vrsta kapaciteta da bude politički lider. Te optužbe koje stižu sa svih strana, pa i od strane njegovih najbližih saradnika sigurno nisu naručene, one su autentične - rekao je u Nacionalnom dnevniku TV Pink Dejan Vuk Stanković.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković gostujući u Nacionalnom dnevniku TV Pink prokomentarisao je uzrok raspada Pokreta slobodnih građana na čijem je čelu Saša Janković.

- Demokratija mora da počiva na stavu većinskog građana, a ne na političkim trgovinama koje su lišene svake osnove. Predsednik Vučić je odbijajući Jankovićev predlog jasno rekao da ne smatra ulicu argumentom u političkim borbama jer tada se pod znacima navoda dogodio spontani studentski protest. Iz ove poruke jasno je da je iza tog protesta stajao Janković i da je taj protest trebalo da posluži i delegitimizaciji predsedničkih izbora, s jedne strane i nekom novom rasporedu političkih snaga - rekao je Dejan Vuk Stanković u Nacionalnom dnevniku TV Pink i dodao da je uzrok raspada Pokreta slobodnih građana upravo taj što Saša Janković nema kapacitet da bude politički lider.

Foto: TV Pink

- Saša Janković očigledno nije ta vrsta kapaciteta da bude politički lider. Te optužbe koje stižu sa svih strana, pa i od strane njegovih najbližih saradnika sigurno nisu naručene. One su autentične. Saša Janković nema neku bazičnu sposobnost da politički procenjuje, ima tu problema i oko organizacije stranaka. Dakle, teško da se taj pokret može smatrati nekom vrstom zaloge za budućnost, posebno kod onog dela građanstva koji ga je isprva i podržao. Očigledno je da Janković gubi autoritet koji je stekao brojem glasova u odnosu na druge opozicione stranke, sve se one manje ili više direktno ili indirektno ograđuju od njega.

Foto: Tanjug

- Postoji jasna razlika između glavnog protagoniste na strani vlasti, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Saše Jankovića. Vučić poštuje bazične principe demokratije, a Janković želi da ih izigra nekim političkim nazovi sporazumima i pritiskom sa ulice. Takvo ponašanje kod ozbiljnih ljudi odanih demokratiji ne može da izazove neku vrstu poštovanja i spremnosti da sa njim istraju u političkoj borbi. Ti odlasci nisu slučajni i došli su u nevreme za opozicionu scenu, ali mislim da su oni problem samog Pokreta slobodnih građana i da oni treba da vide kako će, šta će i gde će. Iz ovoga što se dešava u Pokretu slobodnih građana mislim da će profitirati njihova politička konkurencija u opoziciji, a s druge strane jedan deo građana koji je glasao za Jankovića verovatno će otiću u političku apstinenciju - rekao je Dejan Vuk Stanković.

Pink.rs

#Aleksandar Vučić

#Dejan Vuk Stanković

#Saša Janković

'