AKTUELNO

Prema haškoj optužnici od 8. novembra 2002. godine, Mladić se tereti za genocid, progone, istrebljenje i ubistva, deportacije i nečovečno postupanje, navodno terorisanje civila, okrutno postupanje, napade na civile, uzimanje talaca iz redova osoblja mirovne misije UN-a.

Haški tribunal objaviće danas u 10 časova prvostepenu presudu nekadašnjem vrhovnom komadantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću po optužnici koja ga tereti za genocid nad muslimanima i druge ratne zločine.

Nenad Golčevski portparol Haškog tribunala rekao je da je sve spremno za izricanje presude, te da je interesovanje jako veliko - čak oko 500 gostiju pratiće izricanje presude.

Trajanje čitanja presude se ne zna unapred, ali se iz prethodnih iskustava očekuje da traje između jednog i dva sata.

Foto: TV Pink

Darko Mladić sin Ratka Mladića istakao je da je zdravstveno stanje njegovog oca loše, te da stres kojem je trenutno izložen može nepovoljno da utiče na njega i ima fatalne posledice.

- Ima jaku volju da se pojavi u sudnici, a u prethodnih nekoliko dana provodimo dosta vrmena sa njim, pa kao da mu se zdravstveno stanje malo popravilo. Daju mu lekove za koncentraciju, ali posle dva-tri sata mora da legne, govor počinje da mu se usporava. Izricanje presude trajaće isto toliko, tako da bi trebalo da izdrži - rekao je Darko Mladić za Pink.

Foto: TV Pink

Kako je istakao, on sebe smatra ratnim zarobljenikom NATO pakta, a Haški tribunal komisijom NATO-a.

- U odbrani smo pokazali da nije kriv i da tužilac nema nikakav dokaz protiv njega. Svaka pravna analiza pokazala je da tužilac nije uspeo da ga poveže ni sa jednim zločinom - naprotiv, sve njegove naredbe su potpuno ispravne i usmerene na sprečavanje činjenja zločina. Ako skinete medijski karambol i uđete u pravnu analizu videćete da tužilac ne može da ga osudi i da presuda može biti doneta samo na silu - ističe Mladić.

Za porodicu je u sudu rezervisano pet mesta, rezervisana su mesta za srpske žrtve, boračka organizacija.

- Spremni smo za svaki scenario. Moja majka će nakon presude otići kod Ratka, a ja ću novinarima dati svoju ocenu presude - kaže Darko Mladić.

#Darko Mladić

#Hag

#Presuda

#Ratko Mladić

'