AKTUELNO

Bilbija je komentarisao aktuelne vesti sa naslovnica današnjih novina.

Bojan Bilbija, urednik političke rubrike u dnevnom listu "Politika", komentarišući saznanje da je Federika Mogerini napustila sastanak sa Ramušem Haradinajem jer je insistirao na većem učešći SAD u nastavku dijaloga Beograda i Prištine, podsetio je da kosovski lideri već neko vreme traže da se promeni format briselskih razgovora.

- Ti isti lideri nisu ispunili osnovni zahtev iz Briselskog sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština i svi ti trikovi neće uspeti da ih oslobode od ispunjavanja obaveze. Jedan od trikova je poziv Amerikancima upomoć kako bi zamazali oči Evropi i Srbiji - rekao je Bilbija za Pink, dodajući da je to razlog zašto je Mogerinijeva napustila sastanak sa Haradinajem.

Govoreći o povlačenju priznanja Kosova od strane Gvineje Bisao, Bilbija podseća da zvaničnici ove države ni ne znaju da su ikada potpisali nezavisnost.

Foto: TV Pink

- Postavlja se pitanje koliko država je onda stvarno priznalo nezavisnost Kosova, ako je moguće da se neka država neprimetno stavi na spisak zemalja koje su za Kosovo kao posebnu državu - kaže Bilbija.

Govoreći o izjavi člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, on ističe da je reč o nacionalističkoj retorici koju narod danas neće hteti da sledi.

- Pružamo ruku prijateljstva željom da se izgradi auto-put. Izgleda da Izetbegović opet kopa stare rane koje su taman počele da se saniraju. Ovakve izjave nisu dobre za njega i neće dobiti podršku ni naroda ni Erdogana - rekao je Bilbija.

Govoreći o vanrednim parlamentarnim izborima, istakao je da Vučić neće "seći čvorove", već će ih pametno razvezati, te da su šanse da se izbori raspišu 70:30.

#Bakir Izetbegović

#Bojan Bilbija

#Kosovo

'