AKTUELNO

Srbiji ne odgovara "proizvodnja" političkih problema u regionu, rekao je predsednik Aleksandar Vučić danas u sedištu NATO u Briselu, a, kako je novinarima preneo, za Srbiju je najvažnije da dalje razvija ekonomske odnose sa susedima.

- Rekao sam Jensu da nama ne odgovara nikava proizvodnja političkih problema, jer mi nemamo druge vrste problema od kojih bismo bežali, rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i dodao da naša zemlja, naprotiv, radi na jačanju odnosa u regionu, posebno ekonomskih.

Ukazao je da je Srbija, naime, uredila javne finansije, da ima nikada veću pokirvenost uvoza izvozom, da je nezaposlenost dramatično smanjena, iako ima još mnogo ljudi koji teško žive...

- Rekao sam i da očekujemo samo bolje u budućnosti, i da se nijedne od tih životnih tema ne plašimo, i da nama uopšte ne odgovara pravljenje bilo kakvih problema u regionu i da zato uzdržano odgovaramo na svaku vrstu provokacije, koja bilo odakle dođe, istakao je Vučić.

Nije, kaže, želeo da govori ništa loše na samom sastanku sa članovima svih zemalja NATO o "komšijama":

- Naprotiv, trudio sam se i borio sam se za to da smo mi zajedno u istom loncu i da zajednički moramo da pronađemo izlaz iz pojedinih problema, da ih zajednički rešavamo i da gledamo u budunćost, mnogo više nego u prošlost, preneo je predsednik Vučić.

Kako je rekao, različita su bila mišljenja o prošlosti, ali, dodao je, "Jens i ja smo konstatovali da je veoma važno da gledamo u budućnost, u budućnosti vidimo samo korist od međusobne saradnje".

U tom je smislu naveo da, naravno, Srbija ima mnogo više koristi od te saradnje, ali ga je, dodao je, Stoltenberg uverio da i oni imaju koristi od saradnje sa Srbijom.

Inače, novinarima je preneo da je danas odgovarao na pitanja predstavnika gotovo svih zemalja NATO i nije mu, kaže, bilo sasvim lako, ali je preneo novinarima da se "borio i štitio interese Srbije na dobar način.

- Mislim da smo danas zemlju uspešno predstavljali ovde. Govorili smo istinu, govorili smo naravno i o dijalogu sa Prištinom, o situaciji u BiH..., istakao je Vučić.

Naveo je da je predstavnicima zemalja članica NATO govorio o tome da je Srbija mala zemlja, ali da ljubomorno i ponosno čuva vojnu neutralnost, te da želi saradnju sa onima od kojih može mnogo toga da se nauči i bez čije saradnje "ne možete da budete sigurni u stabilnost i mir u celom regionu koji je naš zajednički vitalni interes".

Pitanja su se, preneo je, odnosila i na odnose Srbije sa Rusijom i prijateljstvo sa Kinom.

- Mi smo na sve to odgovarali. To više nije imalo veze sa vojnim savezima, već sa ekonomskim, trgovinskim vezama, rekao je Vučić.

On je dodao da veruje da ćemo da jačano odnose sa Alijansom, jer što je više poverenja, ne samo da imamo bolje obučene oficire, već više poverenja znači i manje rizika za našu zemlju.

Foto: Tanjug

- Ako neko misli da je vreme za veliko junačenje i suprotsavljanje polovini sveta ili ne znam kome... Mislim da je važno da držimo svoj kurs, da naš brod plovi ka sigurnoj luci, da čuvamo mir i stabilnost, jer samo tako ekonomski napredak može da bude bude još vidljviji nego sada, preneo je Vučić.

Naveo je i da je govorio o brojnim primerima naše moguće saradnje, te dodao da je sa predstavnicima NATO razgovarao o mnogim stvarima koje su u prethodnom periodu urađene počev od dogovora o međunarodnoj vežbi u oblasti vanrednih situacija na teritoriji Srbije iduće godine do projekta obuke iračkih oružanih snaga.

- Mi smo primili zahtev i ogranizovaćemo i kurseve za 46 pripadnika vojnih i civilnih medicnskih službi Avganistana, kaže Vučić i dodaje da se očekuje i finalsno usaglašavanje oko projekta neeksplodiranih ubojnih sredstava u Srbiji, u okviru NATO programa "Nauka za mir i bezbednost".

Takođe, kako je rekao, sa NATO razgovaramo o normalizaciji saobraćaja u donjem sloju vazdušnog prostora iznad KiM.

- To je najveći doprinos normalizaciji vazdušnog saobraćaja na celom Balkanu, ističe Vučić.

Izrazio je posebno zadovoljstvo zbog uspeha srpskih naučnika sa Instituta za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu, te naveo da imamo sve veću saradnju i još otvorenije mogućnosti za napredak u okviru sistema sajber odbrane NATO-a gde mnogo toga možemo da naučimo, da savladamo i primenjujemo u budućnosti.

Vučić je pomenuo i da je moguće učešće Srbije u regionalnom projektu u okviru programa "Nauka za mir i bezbendost", te da je Srbija zainteresovana i za pokretanje novih projekata u okviru tog programa.

Na pitanje novinara koje su još konkretne koristi za Srbiju od saradnje sa NATO, Vučić je naveo da je to najpre činjenica da zajednički doprinosimo miru i stabilnosti, a zatim i da time naši voijnici unapređuju znanja.

- I treće, zajednički sa našim kolegama iz zemlja članica NATO možemo da osvajamo nove inovativne metode iz oblasti nauke i sajber tehnologije i mnogih drugih sfera, naveo je Vučić te poručio da za nas ne postoji bilo kakva bojazan niti problem u saradnji ni sa Stoltenbergom ni sa NATO.

- Oni u našu neutralnost i političke odluke ne diraju i ja sam danas nekoliko puta to ponovio, to ste čuli i od Jensa, a na nama je da iskoristimo na najbolji mogući način sve vrste i vidove saradnje koje možemo da imamo za dobrobit naših građana i naše zemlje, ali i celog regiona, zaključio je.

Važno je, kako je rekao, da radimo na ekonomskoj saradnji u regionu, jer, kako je primetio: "Tamo gde roba prelazi sa jedne na drugu stranu i gde roba prolazi nesmetano, tu vojnici ne prolaze".

- I zato je važno da nastavimo da radimo na ekonomskoj saradnji, da radimo zajedno na problemima humanitarnih katastrofa, elementarnih nepogoda sa NATO. Za našu zemlju je to važno i od toga naši građani imaju konkretne koristi, poručio je Vučić te ponovio da je zadovoljan kako "smo danas predstavljali Srbiju u NATO, ali i poštovanjem koje je Srbija dobila".

Pročitajte još: SNS: LOPOVSKO-TAJKUNSKA DRUŽINA plasira IZMIŠLJOTINE i troši MILIONE za putovanja na EGZOTIČNE DESTINACIJE!

#Aleksandar Vučić

#NATO

'