AKTUELNO

Ministar je komentarisao aktuelna dešavanja u Srbiji i regionu, sa posebnim osvrtom na njihov uticaj na privredu naše zemlje.

Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija izjavio je za televiziju Pink da, kada je reč o Agrokoru, Srbija radi sve kako ova situacija ne bi uticala na našu privredu.

- Todorić vodi ekonomski i politički rat. Sve vreme je ćutao i, nažalost, kasno je progovorio. Pratimo šta se dešava u ovom slučaju, ali čisto informativno i što se tiče poslovanja Agrokorovih kompanija u Srbiji, tu nema i neće biti uticaja - istakao je Ljajić u Jutarnjem programu.

Krajem prošle nedelje Beograd je počeo da primenjuje kontramere nakon najava Prištine da neće promeniti odluku o uvođenju dažbina na brašno iz centralne Srbije.

- Nemamo drugog izbora, ali ne izlazimo iz okvira Cefte i Evropske komisije. Priština, s druge strane, nema pravo na ovakvu odluku, čak i da ona ima osnova. Reč je o kršenju principa i o čisto političkoj meri - rekao je ministar.

Govoreći o sastanku sa Samostalnim sindikatom poštanskih radnika Srbije koji je održan u ponedeljak, ministar Ljajić je rekao da su predstavnici izneli svoje zahteve, a zahtevi su: raspodela dobiti, s obzirom da su u proteklih 15 godina imali to odobrenje od Vlade, i povećanje plate od deset odsto.

-Obavestio sam premijerku Brnabić o ovim zahtevima, pa ćemo danas, kao što je najavljeno, nastaviti razgovor - rekao je ministar.

Kada je reč o zahtevu Jeremića i Jankovića da OEBS nadgleda izbore u Beogradu, Ljajić ističe da se već stvorila izborna atmosfera u prestonici, te da opozicija izgleda "priziva izbore, a moli Boga da ih ne bude".

- Nije realno očekivati da se cela opozicija ujedini, a ako vladajuća koalicija izađe sa svojim konkretnim programom, realne su šanse da se napravi odličan rezultat. OEBS posmatrači su pored naših mogućnosti nepotrebni. Posao posmatrača OEBS-a, kojih ima stotinak, je da šetaju po izbornim mestima i beleže eventualne nepravilnosti. Nema potrebe da imamo strane posmatrače, te je ovo pre neki izgovor nego zahtev opozicije i ništa posebno se neće promeniti kada je reč o rezultatu izbora - rekao je ministar.

Kako je dodao, Srpska napredna stranka će, kao vodeća, izabrati da li će na izbore samostalno, a Socialdemokratska partija Srbije će, nakon odluke SNS, razgovarati sa ovom strankom.

Govoreći o svom prijatelju sa pevačem Sinanom Sakićem, koji se već neko vreme nalazi u bolnici, ministar je rekao da se nada da će biti učinjeno sve da se uspešno izleči.

#Rasim Ljajić

'