AKTUELNO

Ministar odbrane Aleksandar Vulin posetio je danas povodom 6. novembra, Dana roda inžinjerije, najveću inžinjerijsku jedinicu Vojske Srbije 310. inžinjerijski bataljon Treće brigade Kopnene vojske, razmeštenu u kasarni "Ratko Pavlović Ćićko" u Prokuplju.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, Vulin je obišao taktičko-tehnički zbor i prikaz dela operativnih sposobnosti, a pre toga održao je sastanak sa predstavnicima Vojske Srbije, Treće brigade Kopnene vojske i Opštine Prokuplje.

On je pripadnicima Treće brigade rekao da su oni brigada koja nastavlja slavne tradicije Gvozdenog puka.

Vulin je rekao da rod inžinjerije, nije samo rod "već je opredeljenje, odluka i volja svakog njegovog pripadnika, da bude tu koliko god i kada god da je potrebno".

- Kada treba da se probije put, da se razgrne sneg, da se pomere tone blata, zemlje, kamena, kada život ponovo treba da se vrati u normalu, da postane vredan življenja. Onda pošaljemo vas. Onda pošaljemo naše inženjerce za koje ne može i ne sme da bude prepreka koje ne mogu da se savladaju. Na to ste nas navikli i ništa manje od toga od vas i ne očekujemo, rekao je Vulin.

Ministar je vojnicima kazao da želi da njihove porodice znaju koliko su oni čuvani, koliko se o njima brine, misli na njih i koliko će "vreme pokazati da će njihov materijalni položaj biti bolji".

Vulin je novinarima rekao da u prošlosti pravljene velike nepravde prema vojnim penzionerima, koje je Vlada Srbije na čijem je čelu bio Aleksandar Vučić to ispravila i omogućila da se sve ono što im je pripadalo isplati.

- Svi u vrhu vlasti, od predsednika države Aleksandra Vučića, vrhovnog komandanta, predsednice Vlade Ane Brnabić i ministara staraju se da se popravi socijalni status čuvara našeg mira i bezbednosti", kazao je Vulin dodajući da je formirana radna grupu koja se bavi isključivo poboljšanjem položaja pripadnika VS.On je naveo da su plate pripadnika VS povećane za 10 odsto, da je vojnička dnevnica nedavno povećana sa 800 na 1.000 dinara i dodao da će predložiti povećanje plata ne bude linearno, već da se u prvom redu i većem obimu, povećaju profesionalnim vonicima.

- Po Vučićevom naređenju, formirali smo grupe koje će se baviti problemom izgradnje stanova i stambenog zbrinjavanja pripadnika vojske o čemu nije vođeno računa još od raspada nekadašnje SFRJ i o tome ćemo veoma brzo obavestiti i javnost, rekao je Vulin.

Predsednik Opštine Aleksandar Simonović pohvalio je saradnju Vojske Srbije sa lokalnim vlastima i rekao su oni uvek tu "kada je potrebna bilo kakva pomoć" i da se zbog toga svi osećaju sigurno.

#Aleksandar Vulin

#Vojska

'