AKTUELNO

Surinam je nezavisnost Kosova priznao 8. juna 2016. godine.

Vlada Surinama obavestila je Srbiju da je povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i poručio da "nije sve gotovo" kada je u pitanju Kosovo. Kako je Dačić izjavio na konferenciji za novinare, o tome ga je sinoć obavestila ministarka spoljnih poslova Surinama Ildiz Polak-Bigle a u toku noći stigla je i nota sa zvaničnim saopštenjem.

- Sinoć sam obavešten od strane ministarke spoljnih poslova Surinama, a u toku noći je izašla i nota, da je Vlada Surinama donela odluku o povlačenju odluke o priznavanju Kosova - rekao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Foto: Beta

Želeći da "podeli radosnu vest", Dačić je zahvalio Surinamu na odluci za koju je rekao da pokazuje da "nije sve gotovo" kada je u pitanju Kosovo.

- Ovo je od istorijskog značaja za nas, da se dešava ovakav reverzivilan proces a ne da slušamo samo o priznavanju Kosova - rekao je Dačić i dodao da Beograd mora da bude posvećen do kraja.

Posledica kršenja međunarodnog prava u slučaju Kosova "širi se kao virus", rekao je Dačić i ponovio stav Srbije po pitanju Španije i Katalonije, čiju jednostranu proglašenu nezavisnost Beograd ne priznaje.

Dačić je rekao i da je za ovakvu odluku Surinama bilo značajno i posredovanje "jednog našeg čoveka koji ima bliske veze sa ljudima koji vode Surinam" i pozvao dijasporu da se angažuje gde može.

Odluka Surinama je "grom iz vedra neba", ocenio je Dačić i dodao da Priština ovako nešto ne očekuje, kao i da nije siguran da će u Prištini objaviti ovu vesti. "Javite im, molim vas", rekao je novinarima.

Pročitajte još: Dačić: Voleo bih da se onima koji su priznali Kosovo DESI ISTO

Povodom nastojanja Kosova da postane članica Ujedinjenih nacija, Dačić je "rekao da je siguran da naše generacije to neće doživeti".

Odluka Surinama nije presedan, ali se takve odluke ne dešavaju često.

Dačić je najavio da sutra putuje na zasedanje Generalne skupštine Uneska i podsetio da se pitanje Kosovao neće naći na dnevnom redu tog zasedanja, dodajući da će sledeće nedelje biti održan i sastanak Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

#Kosovo

#Nezaposlenost

#Surinam

'